Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Илхам Алиев награди Мехрибан Алиева с ордена "Гайдар Алиев" на финала на Първите Европейски игри в Баку, Азербайджан. Тази на пръв поглед объркваща новина съобщи рускоезичният азербайджански сайт oxy.az.

"Гайдар Алиев" е орден, който се връчва за "ползотворна дейност в развитието на културата, образованието, здравеопазването и спорта в Азербайджан". Кръстен е на третия президент на Азербайджан, управлявал страната в продължение на 20 години до смъртта си. Подобно на други лидери от бивши съветски републики, и той води страната си почти еднолично в този период. След смъртта му около неговата личност бе развит култ.

Илхам е синът му, който през 2003 г., когато баща му почина, спечели изборите със 76% от гласовете. Международната общност и много местни хора обаче протестираха срещу резултатите, като отбелязаха, че другите кандидати не са имали равни шансове за водене на кампания, а изборните закони са били потъпкани. През 2008 г. той отново печели, с впечатляващите 87%. Този път вотът е бойкотиран от опозицията. Аналогично се случва и третия вот през 2013 г. "Трансперънси Интернешънъл" определят Алиев за един от най-корумпираните политици в света.

Мехрибан Алиева е съпругата на Илхам. През 2004 г. тя създава фондация на името на своя тъст, целяща да разпространи ученията му. През 2005 г. печели депутатско място с 94% от вота. Според документи в WikiLeaks никога не е присъствала на парламентарно заседание.  

Така Илхам връчва на съпругата си, която управлява фондация, кръстена на баща му, орден, кръстен на баща му. На Европейските игри тя беше неизменно до съпруга си, много дейна в организацията им.

Ключови думи

Коментари

AdVENTURER

Руска му работа.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.