Близо 60 на сто от гърците ще подкрепят условията на кредиторите за предоставяне на спасителните помощи, съобщи в. "Дейли телеграф".

Това гласят проучвания, направени по поръчка на "Прото Тема" ии "То Вима" - два от водещите всекидневници в страната. Те са извършени съответно от агенция "Алко" и "Капа рисърч". Според първото проучване за сделката са 57 на сто, а 29 процента са против. Второто проучване предвижда подкрепа за плана на кредиторите от страна на 47,2% на гърците, а против ще бъдат 33 процента.

Проучванията са направени миналата седмица. Това е станало преди премиерът Алексис Ципрас да обяви на 27 юни изненадващото решение за референдум. Допитването ще се проведе на 5 юли.

Резултатите са знак, че Ципрас не е преценил правилно настроенията сред народа, коментира "Дейли телеграф". Същевременно анкетите показват, че обикновените гърци вече не споделят желанието на премиера за по-нататъшно противопоставяне на ЕС по въпроса за условията за предоставянето на страната на 240 милиарда евро.

Самият Ципрас и неговата радикална лява партия СИРИЗА заявиха, че ще призоват гражданите да отхвърлят условията на кредиторите, защото те били твърде тежки за страната.