Очаквано от ГЕРБ са отхвърлили "протегнатата ръка" на левицата за общ кандидат за кмет в Кърджали, разказаха за Клуб Z членове на ръководството на БСП. 

Както е известно, преди няколко дни лидерът на социалистите в Кърджали Георги Кючуков лично занесе в офиса на ГЕРБ покана за преговори за обща надпартийна кандидатура за кмет. Мотивът - да се събори бастионът на ДПС в областта "в името на всички граждани, които не симпатизират на ДПС и желаят различно управление на града". От ГЕРБ обаче отказали, позовавайки се на публичната си заявка, че издигат собствени кандидати навсякъде. Слухът за Кърджали е, че от партията на Бойко Борисов смятат да издигнат настоящия областен управител Илия Илиев.

И от ГЕРБ, както и отделни представители на Левицата обаче смятат, че самата идея за общ кандидат е повече от глупава, тъй като наливала гласове в урната на Движението. Според тях обединяването на партии срещу ДПС би довело до обратен ефект - активизиране на етнически вот.

Въпреки че на неделния пленум на БСП лидерът Михаил Миков подчерта, че напук на социологическите проучвания левицата запазвала позиции, а тези на ГЕРБ падали, всъщност социалисти смятат, че ще загубят шест областни града. Сега имат осем, но песимистичната прогноза сочела, че след вота наесен ще останат само със Сливен и Шумен със съответно Кольо Милев и Красимир Костов за кандидати. БСП може да изгуби Търговище, тъй като Красимир Мирев нямал желание да се кандидатира отново.