Т. нар. "пленум на истината" засега протича с чистка в ръководството на БСП. Въпреки че нарочен за изключване бе бившият енергиен министър Драгомир Стойнев от изпълнителното бюро засега излизат други двама - бившият депутат и медиен гуру на БСП Антон Кутев и ексминистърът на външните работи Кристиан Вигенин. Очакваше се депутатът Красимир Янков да влезе в соцръководството, но към момента е одобрен само великотърновския червен активист Стефан Стефанов.

На днешният пленум, който продължава вече 5 часа, социалистите трябваше да се занимаят обстойно с Драгомир Стойнев и поисканата му от Явор Куюмджиев оставка. Темата бе предвидена като последна точка от дневния ред, но още в самото начало той поискал думата да се защити пред другарите си.

Стойнев обяснил, че американската "Уестингхаус", която той лансира като доставчик за седми блок в Козлодуй, му била препоръчана от Иван Генов, който той назначи за шеф на АЕЦ-а по препоръка на Румен Овчаров. Бившият министър обяснил, че понеже не разбира от ядрена енергетика, се доверил на мнението на енергийния авторитет в БСП. Въпреки това Стойнев е дал заявка, че и ако сега е начело на този сектор пак би назначил Генов в АЕЦ-а, както и самия Румен Овчаров в "ЛУКойл".

Сергей Станишев предложил да не се връщат назад, а да гледат напред и така дебатът около дейността на бившия министър в кабинета "Орешарски" бил отложен за по-късно.