Комисията за борба с корупцията ще поиска информация от всички областни управители за държавни служители, които са купували апартаменти на занижени цени чрез механизма на т.нар. компенсаторки. Това заяви председателят на комисията Валентин Николов. Проверката ще обхваща периода от 1997 до 2015 г.

Инициативата на комисията е по повод данните, че нейният член Мустафа Карадайъ (ДПС) е купил жилище по този начин. Преди дни комисията за борба с корупцията поиска отстраняването на Карадайъ от състава си. Причината за това е, че преди 12 години, когато той е бил на административна длъжност, се е сдобил с държавен апартамент на много по-ниска цена от реалната.

Според информацията, като заместник-председател на Агенцията за следприватизационен контрол Карадайъ е купил имот 98 квадрата в София, като данъчната оценка на имота е 54 881 лева. Продажната цена е била 24 654 лева - 25% в реални пари, 75% в компенсаторни записи. Тогава цената им е била между 18 и 30 стотинки. Така излиза, че този апартамент е купен за близо 11 хиляди лева.

Лидерът на ДПС Лютви Местан защити своя депутат и обясни, че срещу него се упражнява политическа репресия. Той показа преписка на писмен отговор, зададен от депутат на ДПС към министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, в който се пита за всички политици и висши държавни служители, които са придобивали жилища в периода 1997-2015 г. по реда, по който го е направил и Карадайъ. Такъв отговор обаче бил отказан с мотива, че ще се разкрият лични данни. Така Местан мотивира твърдението си, че комисията действа избирателно.

Именно зааради това твърдение комисията сега също изисква цялата информация за подобни покупки, само че от областните управи. Николов каза още, че казусът с Карадайъ ще бъде даден на прокуратурата.