Много е писано за топящото се население на Европа. "Дейли Телеграф" преди време беше описал ситуацията като "Европа бавно умира". Тази година Артър К. Брукс, президент на Американския институт за предприемачество предсказа, че "Европа е в упадък" заради ниските нива на раждаемостта на стария континент.

Ново изследване, извършено от германски изследователи, показва доста по-нюансирана картина на Европа - кои части се свиват като население и в кои има нарастване на населението през първото десетилетие на новия век, обяснява "Вашингтон пост".
Част от данните, събрани от Германския федерален институт за конструктивни изследвания, предлага интересни и даже изненадващи изводи. Картата, изготвена от института, е един от първите опити да се сравнят тенденциите в различните части на Европа за периода 2001 -2011 г.

 Областите, оцветени със зелено имат средно годишно увеличение на населението, а областите в кафяво имат спад в числеността на хората, които ги населяват. В областите, оцветени в бяло, няма реализирана съществена промяна.

Някои основни тенденции

1. Американизация на част от големите европейски градове.

Според изследователите някои от най-големите градове в Европа се смаляват, защото между 2001 и 2011 г. много хора се преместват към предградията или районите около метрополиите, където жилищата са  по-евтини.

Това е често срещано явление в САЩ,но е нетипично за Европа, където много от големите градски центрове са били гъсто населени и имат обособени жилищни райони. 


2. Ирландия расте много бързо

В сравнение със съседните Англия, Шотландия и Уелс и Северна Ирландия, и Република Ирландия имат много по-видимо нарастване на населението между 2011 и 2011 г. В момента раждаемостта в Ирландия е най-високата в Европейския съюз - една жена ражда средно 2,1 деца.

Въпреки това високата раждаемост няма да е достатъчна на Ирландия да запази тенденцията към увеличаване на населението си. Резултат от 2,1 е необходим, за да се съхрани броят на населението на нивото, на което е било и преди. Имигрантите обаче допринасят съществено за добрите демографски резултати на страната.


 
3. В Испания има ръст на населението край Мадрид и по морския бряг.

Като цяло обаче населението на Испания намалява. Повечето от испанските райони с някакъв ръст са на изток в област Каталония. На фона на икономическите проблеми на страната добрите показатели на Каталония донякъде обясняват този резултат.

4. Населението на Франция расте

Населението на Франция се увеличава и тази тенденция може да се проследи най-вече в крайбрежните райони. Франция е сред малкото държави в Европа с увеличаващо се население, основно благодарение на имиграцията и високата раждаемост сред имигрантите. За Франция има една любопитна подробност. За разлика от повечето европейски държави тя има много гъсто населени селски райони - над средното ниво за ЕС. Германският изследовател Фолкер Шмид-Зайверт коментира пред "Вашингтон пост"този факт така: "Прекрасната транспортна мрежа на страната може да обясни защо много семейства съзнателно решават да останат в селските райони вместо да се преместят към големите градски центрове".

5. В Германия - движение от изток на запад.

В Германия вътрешните миграционни процеси са очаквани - движението от източната към западната част на страната продължава. Най-вече заради разликата в нивото на безработицата между двете германски части и съответно разликата в жизнения стандарт. Много млади хора се местят от селските райони на Източна Германия на запад, това обяснява и упадъка на Източна Германия. Интересно е да се вгледаме в източно-германската граница с Полша. Докато Германия се свива демографски, няколко километра по на изток Полша расте. "Има много малко гранични райони, в които демографските тенденции  се виждат така ясно", казва Шмид-Зайверт.

 

6. Полша е европейската държава, в която околностите на големите градове привличат най-много нови обитатели. 

По-близък поглед към Полша показва как увеличаването на населението на страната е концентрирано около по-големите градове. Въпреки че населението в източните области намалява като цяло, районите около метрополиите привличат нови и нови обитатели. Полша обаче е изключение от нерадостната картина на Централна и най-вече Източна Европа.

7. Най-трагично- без особени изненади - е положението в Източна Европа и в балтийските държави.

Там свиването е драматично. "Демографското развитие в Албания, България, Хърватия, Унгария, Латвия, Литва и Румъния е притеснително", коментира Шмид-Зайверт. 

Източник: Германска федерална служба за строителство и регионално планиране