Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Берлин на държавно посещение, което лидер на Поднебесната република не е правил през последните осем години. Пекин и Берлин винаги са смятали за много важни отношенията си. Интересното днес е, че Си обикаля Европа на фона на кризата в Украйна. Той разговаря с президента Оланд в Париж, а сега в Берлин ще обсъди международното положение и с най-влиятелната жена в света - канцлерката Меркел.

Визитата на председателя Си Цзинпин е исторически шанс да се консолидират и разширят връзките с Германия и целия Евросъюз, коментира агенция Синхуа.

По никакъв начин в предварителните съобщения не се прави и намек, че Крим ще бъде тема на разговорите. Обаче точно това без никакво съмнение ще е акцентът в диалога, анализират наблюдателите. Какво обаче ще си кажат шефовете на двете държави за тежката криза в Украйна ще си остане затворено зад "китайската и берлинската стена", прогнозират дипломати.

Официално Меркел и Си ще обсъдят възхода на икономическото сътрудничество. Германия е най-големият пазар за китайски стоки в Европа, а Китай е най-големият пазар за германските производители в Азия. Сега ще бъдат подписани още нови споразумания в индустрията, авиацията, науката и технологиите, образованието, културата и земеделието.

В момента, когато светът е настръхнал от възкресяване на студената война, тесните връзки с Китай са от особено значение. Както навремето се разиграваше пинг-понга на Кисинджър между Белия дом и Забранения град, който по същество бе насочен срещу Москва, така и днес Западът ще се стреми към благоволението на Пекин за сметка на помрачените отношения с Кремъл.

И ако е вярна максимата, че в политиката няма вечни приятели и вечни врагове, а само вечни интереси, то Западът наистина може да се възползва от огромния стремеж (вечния интерес) на Поднебесните да владеят Азия. И от дългата памет на Пекин, който не е забравил униженията от Москва през 50-те и 60-те години на миналия век. Но и на свой ред да помнят, че утре Китай ще определя новия световен ред и по-добре да са в графата "приятели" на Пекин.