Люис Хамилтън извоюва втори пореден полпозишън през сезон 2014 във Формула 1, след като регистрира най-бързо време в квалификациите преди състезанието за Гран при на Малайзия на пистата „Сепанг“ в Куала Лумпур.

Британецът неслучайно е считан за един от специалистите в квалификациите, а днешната победа е 33-та в кариерата му. Благодарение на този успех пилотът на "Мерцедес" се изравни по брой полпозишън-и с две легенди на Формула 1 - Джим Кларк и Ален Прост. От все още действащите пилоти единствено Себастиан Фетел е постигал повече успехи в квалификации - 45.

В историята на Формула 1 безапелационен лидер по брой полпозишън-и е 7-кратният световен шампион Михаел Шумахер с 68, а втори е Айртон Сена с 65.

Иначе днешната квалификация се забави поради проливен дъжд и по тази причина цялата надпревара продължи цели 2:20 часа.

Най-голямата изненада поднесе Себастиан Фетел. Пилотът на "Ред Бул" остана втори и така остави Нико Розберг на трета стартова позиция. Фернандо Алонсо успя да победи новия си съотборник във "Ферари" Кими Райконен, след като финландецът бе по-бърз от Нандо до последната фаза. Утре испанецът ще атакува място на подиума от четвърта стартова позиция, а Кими остана шести. Пилотите на "Уилямс", Фелипе Маса и Валтери Ботас, се провалиха под дъжда в Малайзия. Маса ще търси път към зоната на точките от 13-а позиция, докато съотборникът му Ботас е едва 15-и.

Началото на състезанието на "Сепанг" е утре от 11:00 часа.