Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЕМИЛ ПЕТРОВ

В петък  лидерът на БСП Сергей Станишев направи  видеообръщение към банките чрез фейсбук. "Добър ден. Днеска искам да споделя с вас няколко приказки за кредитите", започна благо той, като се похвали с току-що приетите промени в Закона за потребителския кредит.

Но после соцлидерът втвърди тон и скръцна със зъби на банките. "Така просто не може да продължава", обърна се Станишев към финансовите институции в своето 90-секундно обръщение. Обвини ги, че използвайки стремежа на хората към благосъстояние, през последните години създали такива правила, които не смеели да приложат в друга европейска държава.

Малко преди това парламентът беше приел промени в Закона за потребителския кредит, с които се премахват някои от таксите при отпускане на кредити, както и наказателната лихва при предсрочно погасяване на заемите. Депутатите сложиха и таван от около 50% на лихвите по т.нар. бързи кредити.

От една страна  Станишев е прав. Банките са си за бой. Хванат ли кредитополучател, трудно го пускат. Искаш да си смениш ипотеката? Трябва да платиш такса за нова оценка на жилището, за вписване на ипотеката при нотариус, на самата банка, и операцията става безсмислена. А колко случаи има, когато банките са променили лихвите и се оказва, че месечната ти вноска е нараснала?

 Но все пак Станишев не трябва да забравя, че високият икономически ръст до преди икономическата криза и последвалата рецесия дойде основно покрай ръста на банковите кредити и инвестициите. И че ако иска икономиката да отлепи от мижавия има-няма процент ръст, ще трябва да се моли да има повече кредити. А това няма да стане с плашене на банките.

А банкерите, от своя страна - тези, които са влезли във фейсбук, се чудят - какъв е този ентусиазъм, обхванал лидера на социалистите? Който, апропо, четири години беше премиер и имаше възможност да осъществява всички свои идеи...  

Спокойно, г-да банкери. Гледате поредния етап от състезанието между БСП и Атака "Кой е по-по-най... предизборен популист"... Всичко, от което народът се жалва - под ножа! Банки, ЕРП-та, търговски вериги... Но пак спокойно - ножът е виртуален. Програмиран да се размахва до изборите.

И ако може един личен съвет към Сергей Станишев - като си снима клиповете във фейсбук да използва статив, защото видеообръщенията му се люшкат във всички посоки...

Ключови думи

Коментари

dr.petroff

Банковата система трябва да прави справедлив бизнес с клиентите.За да не се прави клиента вечен роб на банката трябва да се въведе максимален срок на изискуемост на задължението 10 години.След това, кредитора пие една студена вода.Също така трябва да се задъжат банките да отписват задължението при продажба на залога.Всичко което направиха до сега в парламента,са само мижи да те лажем.имам много познати,които си загубиха работата в кризата.От там си загубиха и апартаментите,купени с кредит и сега имат да връщат почти цялата сума и това е след 4 години безупречно обслужване.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.