В програмата на парламента за тази седмица е включен законопроекта, с който ще падне банковата тайна за трезори с отнет лиценз. Веднага след това ще бъде обявен и докладът на временната комисия за КТБ. Това заяви председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова в студиото на сутрешния блок на бТВ.

Според нея докладът ясно ще покаже, че КТБ изобщо не е фунционирала като истинска банка, а силно е наподобявала на пирамида. 

"Това, което е ставало в КТБ, не е можело да се случи в друга банка. Раздавани са кредити без обезпечения и такива с минимални обезпечения. Пари са се отпускали по странни схеми, а никой в БНБ не е видял или не е искал да види какво се случва", разкритикува дейността на централната банка Менда Стоянова. 

Тя не спести критиките си  и към досегашния управител на БНБ Иван Искров, за когото обяви, че не е бил експертна кандидатура, а политическо назначение на НДСВ.

"След като падне банковата тайна ще разберете цялата истина. Нищо не е спестено в доклада. Ще видите кои физически лица са получавали преференциални лихви и кои са получавали заеми без обезпечения. Медиите ще имат достатъчно материал за коментари и анализи", посочи шефката на бюджетна комисия.

За пореден път Стоянова защити кандидатурата на Димитър Радев за шеф на БНБ. Според нея неговата биография е безупречна и той е "блестящ специалист". Тя припомни, че той преди цели 6 правителства е бил зам.-министър на финансите и че е направил успешна кариера в МВФ.

Стоянова обаче се противопостави на идеята останалите номинации на партиите от управляващата коалиция Бисер Манолов (РБ), Григорий Вазов (ПФ) и Виктор Йоцов (АБВ) да бъдат назначени за подуправители, в случай че Радев бъде избран за гуверньор. Според нея това не било правилен подход и новият управител трябвало сам да избере екипа, с който ще работи.