БСП може да поиска импийчмънт на президента Росен Плевнелиев, стана ясно от думите на депутата от Коалиция за българия Антон Кутев в предаването "Животът и други неща" на БНТ.

Президентът нарушава Конституцията и реда в държавата. Той за пореден път показа, че не е независим и обслужва само интересите на партията, от която е избран. Това обезсмисля президентската институция. ГЕРБ непрекъснато повтарят: Ако ние не назначим този член тук, изборите ще са опорочени. Президентът изпълнява всичките желания на ГЕРБ", категоричен беше Кутев.

"Ако Росен Плевнелиев продължи по същия начин, нищо чудно да поискаме и предсрочни президентски избори, обяви Кутев.

Внезапно в предаването се включи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който по телефона коментира, че президентът се справял добре в рамките на неговите правомощия.

Управляващите се опитват да прехвърлят на Плевнелиев грешката си с абсолютно глупавия предизборен закон, който си направиха за евроизборите, и грешката в Централната избирателна комисия. Всъщност това е тяхна много отколешна тактика, заяви Борисов.

Според сегашното разпределение на квотите в Централната избирателна комисия (ЦИК), за което с указ спомогна президентът Росен Плевнелиев, ГЕРБ получи седем свои представители, БСП - петима, а ДПС - само двама. БСП заплаши да сезира Конституционния съд за указа на президента.