Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Софийският апелативен съд избра днес съдиите, които ще гледат върнатото от Върховния касационен съд дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за т.нар. шест „не“.

Цветанов получи присъда на две инстанции за възпрепятстване на правосъдието за това, че 6 пъти е отказал да приложи позволено от съда СРС спрямо бившия шеф на великотърновската РЗБОП Орлин Тодоров и двама криминалнопроявени. По това обвинение бившият МВР шеф получи 4 години затвор. Според мотивите на първата инстанция - Софийския градски съд, с действията си Цветанов е осуетил разследване срещу антитерориста в продължение на една година.

Системата за случайно разпределение на делата определи днес Надежда Трифонова за съдия-докладчик по делото, а Снежана Душкова и Иван Стойчев за другите двама членове на съдебния състав.

Тримата са гледали едни от най-знаковите дела у нас. Трифонова бе съдия по делото за трагедията в "Индиго", убийството на Андрей Луканов и участва в състава, отменил присъдата на Георги Колев по делото"САПАРД". Съдебният състав, който ще гледа и делото срещу Цветанов, е отменил и 9-годишната присъда, която СГС наложи на Александър Томов за присвоени 14 млн. лв. от „Кремиковци”, но пък е потвърдил присъдата от три години и половина затвор за бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, припомня „Офнюз“.

Тримата магистрати, които гледаха първия път делото за шестте "не"-та, бяха изключени от системата за случайно разпределение. Най-вероятно делото ще бъде насрочено за септември.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.