Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Управителят на БНБ Иван Искров е поел ангажимент до края на седмицата да си подаде оставката. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов, предаде БГНЕС.

Според Горанов Искров е поел ангажимент за оставка по време на разговор "на 4 очи" с него.

На въпрос дали обмислят друг пост за Искров, Горанов отговори, че настоящият гуверньор на БНБ е голям мъж и може да си търси работа.

Слухове за подаване на оставка от Иван Искров витаят от есента на миналата година, като според запознати, гуверньорът бил склонен да напусне поста предсрочно, само ако заеме поста на български представител в Черноморската банка за търговия и развитие.

През март Искров емоционално заяви, че е готов да подаде оставка, ако бъде издигнат консенсусен вариант за негов наследник. Мандатът му изтича в края на октомври, като за негов наследник се спряга фаворитът на ГЕРБ за поста Димитър Радев, експерт от Международния валутен фонд и бивш зам.-министър на финансите в кабинета на Иван Костов.

В началото на юни председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) "подаде" оставката на Искров, като заплаши, че ще го набие, ако не стори това до 19 юни. В резултат от пресцентъра на БНБ изпратиха възмутено писмо, в което декларираха, че няма да се подадат на натиск и политическа агресия.

Ключови думи

Коментари

Бубулино

Искров не го мислете, какво ще правим ние без управител на БНБ, защото няма да се примиря да набутат некомпетентния Радев в БНБ

expert

Това си е чиста проба натиск върху Искров да си подаде оставката, че да се намърда Радев по- бързо Радев на неговото място и да не остане време за депутатите да се запознаят с другите кандидатури.

Надежда

Шегата на Менда дори не звучи смешно, ама това е друга тема. Много, много по-важно е наследникът на Искров да е истински професионалист и независим. Дано успеят да излъчат наистина точно такъв кандидат.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.