Управителят на БНБ Иван Искров е поел ангажимент до края на седмицата да си подаде оставката. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов, предаде БГНЕС.

Според Горанов Искров е поел ангажимент за оставка по време на разговор "на 4 очи" с него.

На въпрос дали обмислят друг пост за Искров, Горанов отговори, че настоящият гуверньор на БНБ е голям мъж и може да си търси работа.

Слухове за подаване на оставка от Иван Искров витаят от есента на миналата година, като според запознати, гуверньорът бил склонен да напусне поста предсрочно, само ако заеме поста на български представител в Черноморската банка за търговия и развитие.

През март Искров емоционално заяви, че е готов да подаде оставка, ако бъде издигнат консенсусен вариант за негов наследник. Мандатът му изтича в края на октомври, като за негов наследник се спряга фаворитът на ГЕРБ за поста Димитър Радев, експерт от Международния валутен фонд и бивш зам.-министър на финансите в кабинета на Иван Костов.

В началото на юни председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) "подаде" оставката на Искров, като заплаши, че ще го набие, ако не стори това до 19 юни. В резултат от пресцентъра на БНБ изпратиха възмутено писмо, в което декларираха, че няма да се подадат на натиск и политическа агресия.