Частни медицински центрове съдират по три кожи от гърба на туристите по морето, показа репортаж на Нова телевизия.

Медията показа петгодишния Андрей от Москва, който затиснал пръста си на врата в курорта Слънчев бряг. Оказало се, че това не се покрива от здравната застраховка на семейството и майка му платила 160 лева за преглед в лекарски кабинет.

В курорта здравните центрове работят на принципа, който таксиджиите следват още от времето на социализма: цените са умножени по много!

Според Нова телевизия освен че имат солени тарифи, лекарите по морето водят и ожесточена битка за пациенти. 

Ако се наложи да посетите медицински кабинет, докато сте на почивка, ще трябва да заплатите за услугите, освен ако нямате талон-направление от личния лекар. На практика синята книжка няма да ви свърши никаква работа, тъй като високите тарифи важат както за чужденци, така и за българи. 

В Слънчев бряг общопрактикуващите лекари се броят на пръсти, но частните медицински центрове са десетки. 

Преглед при специалист струва до 100 лева, а поставянето на инжекция - до 20 лева. За обработка на рана се плащат до 40 лева. Гипсирането на счупен крак или ръка е най-скъпо - тарифите достигат до 400 лева.

Общопрактикуващи лекари от курорта разказаха как нощем линейките на частни центрове обикалят Слънчев бряг като полицейски патрулки само и само, за да "повозят" някой пиян чужденец. Целта била след това да приберат пари от здравната осигуровка за оказана медицинска помощ. Имало и схеми, при които персоналът на рецепцията на хотелите да насочва пациенти към точно определени медицински центрове срещу процент от цената, която ще вземе лекарят.