Министърът на здравеопазването Петър Москов разясни здравната реформа на зрителите на съботния сутрешен блок на Нова телевизия. Според него е много важно да се знае коя здравна услуга колко струва и в крайна сметка за какво плащат хората.

"Клиничните пътеки в момента са "котка в чувал". Има някакви разписани стойности, но как са определени изобщо не е ясно. Ако една чаша струва 10 лева, а ви я продават за 20 лева, това не е нещо друго, а грабеж", каза Москов.

Министърът посочи, че разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен няма да доведе до това хора с тежки заболявания и такива, които могат да доведат до инвалидизация.

"Напротив проблемът го има сега и ние ще го премахнем", обяви той.

Според Москов реформата в Спешната помощ вече дават резултат и вече нямало спешен медик в страната, който да получава по-малко от 1000 лева, линейките пристигали навреме и имало адекватна помощ. На реплика на тв водещата за случай край Хасково, при който линейка стовари родилка на пътя, за да се отзове на сигнал за катастрофа, Москов определи случая като обикновена "човешка глупост". 

Москов преповтори и тезата си, че хората, които не са плащали здравните си вноски трябва да пестят от кафе и цигари, за да си ги платят. Този път обаче министърът даде пример с ракията.

"Здравна вноска от 16,80 лева на месец не е много. Ако ракията, която си изпил през деня ти струва толкова, значи си избрал да се лекуваш с ракия", каза Москов.