Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Северозападна България изведнъж е станала най-привлекателното място за живот. Седем пъти повече са хората, които са направили регистрация по настоящ адрес в област Видин за месеците февруари-април в сравнение със същия период на миналата година. Следва Враца - с пет пъти повече, Софийска област и Кюстендил - с три пъти повече.

На национално равнище през този април 34 924 души са регистрирани по настоящ адрес, което е три пъти повече от същия месец на миналата година. За това алармира Институтът за развитие на публичната среда (ИРПС), чийто екип е анализирал данните от публикуваните вчера данни за регистрациите във всички населени места за последните пет години.

Още вчера Клуб Z бе първата медия, която информира за тревожните данни. Анализът стана възможен след като Министерството на регионалното развитие и благоустрйството за първи път публикува данните на правителствения портал за отворени данни.

Обяснението за тенденцията е просто: на местните избори тази година и села с над 100 жители ще имат право да си избират кметове, докато преди това имаха право само населени места с над 350 жители. На повечето места схемата е следната – избиратели се отписват от големи градове и се местят към села в периферията на същата община. Така техните гласове ще бъдат използвани и за избор на общински кмет и съветници, но ще повлияят на избора и на конкретни кметове на населени места.

“Става въпрос за явление, което може да бъде причислено с много висока степен на сигурност към контролирания и купен вот. Получава се една циркулация на избиратели и се повишава КПД-то на брокерите на гласове. Така те контролират цели пулове от гласоподаватели“, коментира изпълнителният директор на ИРПС Антоанета Цонева.

За периода февруари-април тази година новите регистрации по настоящ адрес са 85 926, докато миналата година са били 43 638. Хипотезата на ИРПС е, че тези близо 40 хиляди души са точно изборни „туристи“, които са подготвени за интервенция.

Графики ИРПС

В някои села новорегистрираните са дори повече от местното население. Както вчера Клуб Z съобщи, такова място е село Тошевци, където живеят 125 души, а регистрираните „туристи“ са 251.

Приетите на първо четене промени в Закона за гражданската регистрация вече дават възможност за проверки и заличаване на регистрации, ако не са изпълнени всички изисквания по закон – като например договор за наем, нотариален акт, лимит на живеещите на определено пространство и т.н.

„Трябва да бъдат направени много сериозни усилия да бъде направена сериозна интервенция срещу изборния туризъм. Ако тези изборни туристи бъдат премахнати от адресните регистрации, ще се повлияе структурно на проблема“, призова Цонева.

Общините-рекордьори по ръст на новите регистрации са Трекляно, Грамада и Кресна – почти 40 пъти повече от началото на миналата година. Данните в графиката показват ръста за периода февруари-април тази година в сравнение с миналата:

Най-засегнатите части на България са Западната и Северозападната. В областите Видин, Монтана, Враца, Кюстендил, Перник и Софийска ръстът е от 3 до 6 пъти. Червено и оранжево показват най-голям ръст, зелено - най-малък.

Публикуваните данни показват и колко дерегистрации са извършени във всички населени места. Това позволява и анализ на въпроса откъде тръгват изборните "туристи". Последната графика показва само няколко примера на населени места, където повече заличават регистрациите си в навечерието на изборите, отколкото правят нови. 

 

Ключови думи

Коментари

1 Защо местните избори се правят едновременно във всички общини ? 2 .Защо да нямам право да гласувам на повече места, ако има основателна причина , интерес, като например имот, или работа ? Има граждани с имоти в селските общини, с вили и т.н. и те плащат данъци там, а нямат право на глас.Това не е нормално 3 .Защо общинските съветници се избират по пропорционалната система и 4. Защо не се изисква предварителна регистрация на избирателите за общински избори с посочване основанието в декларация на което имат право на глас, като за неверни данни се глобява .

https://www.facebook.com/notes/622206961222872/

Както е казал бай Ганю, на когото упорито не искат да издигнат паметник: "Келепир има в тази работа!"

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.