Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че срещу депутата от партията Мустафа Карадайъ се упражнява политическа репресия. Вчера парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарната етика, по-известна като комисията "Антикорупция", поиска отстраняването на Карадайъ от състава си. Причината за това, че преди 12 години, когато Карадайъ е бил на административна длъжност, се е сдобил с държавен апартамент на много по-ниска цена от реалната.

Местан показа преписка на писмен отговор, зададен от депутат на ДПС към министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, в който се пита за всички политици и висши държавни служители, които са придобивали жилища по реда, по който го е направил и Карадайъ.

"Ние поискахме списъка на всички лица, които са купували жилища от държавата по този ред в периода 1997-2015 г.", каза Местан.

От ведомството на Лиляна Павлова обаче отговорили, че законът за личните данни забранява изнасянето на такава информация.

"Аз питам, ние в правова държава ли живеем", заяви Местан.

И допълни, че според него името на Карадайъ се вади избирателно.

Според информацията като заместник-председател на Агенцията за следприватизационен контрол Карадайъ е купил имот 98 квадрата в София, като данъчната оценка на имота е 54 881 лева. Продажната цена е била 24 654 лева - 25% в реални пари, 75% в компенсаторни записи. Тогава цената им е била между 18 и 30 стотинки. Така излиза, че този апартамент е купен за близо 11 хиляди лева.