Шефът на БНБ Иван Искров вероятно ще подаде оставка другата седмица. Това казаха пред Клуб Z депутати от управляващото мнозинство. Очакваше се тази оставка да бъде подадена днес

В началото на месеца шефът на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова заяви официално, че в разговор с нея Искров е казал, че ще подаде оставка на 19 юни. Тя дори коментира:

"Лично ще отида и ще го набия в БНБ".

Заканата бе, че това ще се случи ако Искров не си спази обещанието.

Веднага след това обаче от БНБ изпратиха официално съобщение, с което обявиха казаното от Стоянова за "политическа агресия". и заявиха, че никой няма право да говори от името на гуверньора.

Днес тя отново обясни, че изявлението й е шега. Отбеляза, че е изненадана от острата реакция на Искров.

"Сакън, не искам да се меся повече, политически да натискам господин Искров да си подава оставката. Това отново е шега, държа да подчертая," заяви тя в сутрешния блок на БНТ.

Тя отново отбеляза, че на 10-ти юни Народното събрание ще има законова възможност да избере нов управител на централната банка.

Очаква се новият управител на БНБ да бъде избран на 10 юли. Кандидатите за поста са няколко - Димитър Радев (издигнат от ГЕРБ и подкрепен от Реформаторския блок), Бисер Манолов (издигнат от ДБГ и също подкрепен от Реформаторския блок), Григорий Вазов (издигнат от Патриотичния фронт) и Виктор Йоцов (номиниран от АБВ). Официално мандатът на Искров изтича на 10 октомври.