Известните неизвестности* се умножават в нова заплаха за глобалната икономика, пише Блумбърг. Увеличаващото геополитическо напрежение в Украйна накара едни от най-цитираните икономически анализатори да ревизират прогнозите си за икономически ръст.

 

Има значителен риск за световната икономика, казва Алън Синай, шеф на нюйоркската консултантска компания Decision Economics Inc. Според него дори се очертава 10% вероятност от глобална рецесия заради политическото напрежение между Русия от една страна и САЩ и Европа от друга, по въпроса с Украйна и Крим.

 

Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz коментира, че поддържа прогнозата си за световен икономически ръст, но смята, че има по-малка вероятност за неговото ускоряване.

 

Йоаким Фелс, шеф на икономическия екип на Morgan Stanley казва, че прогнозата му за ръст на глобалната икономика от 3,4% тази година все повече клони към неизпълнение. За сравнение, през 2013 г. глобалната икономика нарасна с 3%.

 

Конфронтацията между Москва и Вашингтон увеличава неизвестностите, категоричен е Ръс Кьострих, главен инвестиционен стратег на нюйоркския инвестиционен фонд BlackRock Inc., който управлява активи за над $ 4,3 трилиона. И това ще е дълготраен ефект, който няма да се разнесе през следващите 2-3 месеца, казва Кьострих.

 

Според икономистите на Citigroup Европа ще пострада най-сериозно от противопоставянето между САЩ и Русия. Държавите от ЕС разчитат на Русия за 20% от енергийните си доставки и тяхната търговска експозиция към Украйна и Русия се е увеличила тройно за последното десетилетие. Германия, най-голямата икономика в ЕС, има здрави връзки със съседите си на изток, които от своя страна са свързани още по-силно с Русия.

 

Една криза в Русия ще даде силен негативен тласък на растежа в еврозоната, твърди доклад на икономистите на Citigroup, разпространен на 25 март.


Но кризата в Крим не е единственият надвиснал проблем над световните пазари. В дългия списък на това, което бившият военен министър на САЩ Доналд Ръмсфелд наричаше "известни неизвестности", са изборите в някои от развиващите се пазари, като се започне от тези в Турция на 30 март, гражданската война в Сирия и преговорите с Иран за неговата ядрена програма.

 

Освен в Турция, избори ще има и в други големи, но нестабилни икономики като Бразилия, Индия, Индонезия и Република Южна Африка. Резултатите от тях могат да доведат до политическа нестабилност, която да накара инвеститорите да изтеглят сериозни капитали.

 

Глобалните инвеститори са под напрежение. Делът на парите в брой в техните инвестиционни портфейли е най-висок от юли 2012 г. насам, показва изследване за периода 7-13 март на Bank of America Merrill Lynch, в което са анкетирани 241 фонд мениджъри, управляващи над 636 млрд. активи.

 

През последните два дни американските акции поевтиняха, изтривайки печалбите, които деляха индекса Standard & Poor's 500 само на 3 пункта от рекордната му стойност на фона на страхове, че ситуацията в Украйна може да ескалира, след като президентът Обама заяви, че световният ред е подложен на проверка.

 

Песимизмът удря и бизнеса. 70% от корпоративните шефове, анкетирани от McKinsey & Co. през март смятат, че геополитическото напрежение поставя рискове пред глобалния растеж. За сравнение, през декември 2013 г. само 27% виждаха риск в ситуацията.

 

Очаква се проблемът за глобалния растеж да е водеща тема и на пролетната среща на Международния валутен фонд и Световната банка, която ще се проведе от 11 до 13 април във Вашингтон.

*Терминът "известни неизвестности" излезе от устата на бившия американски министър на отбраната Доналд Ръмсфелд по време на пресконференция за положението в Ирак през 2003 г.
"Има известни неизвестности. Тоест има неща, за които знаем, че не знаем. Но има също неизвестни неизвестни - тези неща, за които не знаем, че не знаем", каза тогава Ръмсфелд, опитвайки се да обясни ситуацията с инвазията в Ирак на базата на разузнавателна информация, че страната разработвала химически оръжия, каквито в последствие не бяха открити.