Не е важно аз какво ще напиша, важно е какво е написал ВСС в своя анализ за 2014 г.

Така правосъдният министър Христо Иванов отговори на "закачката" от днес на главния прокурор Сотир Цацаров, че чака с интерес книгата му за военна прокуратура. Всичко тръгна от вчерашното заседание на правителството, където премиерът Бойко Борисов моли военния министър да провери случая с ген. Димитър Шивиков и се коментира неефективността на обвинителите и съдиите в черни дрехи.

"Част от това, за което говорите, господин министър, се дължи на факта, че ние поддържаме системата на военното правосъдие, което няма оправдание. Те се чудят как да си създават натовареност, за да оправдават съществуването си. Тормозят хората, включително с билетчета за транспорт, че не били издадени правилно. Роман може да се напише за начина, по който хвърляме обществен ресурс да поддържаме една абсолютно излишна система…", намесва се Христо Иванов.

Днес в студиото на БТВ той поясни, че в самия анализ на ВСС се казва, че там често се използват различни незаконни възможности за изкуствено увеличаване на броя на делата и същото важи и за Военна прокуратура. 

"Има много сериозна диспропорция за това как се използва ефектнивно ресурс. Българският гражданин плаща за една услуга, която не много харесва. Ние сме страната в ЕС с най-много поркурори на глава от населението. Ние не сме най-богатата страна, за да можем да харчим пари. И този ресурс може да бъде използван много по-добре за правосъдието.

От тази гледна точна репликите с романите са един сигурен начин да не говорим за реалните проблеми", каза Иванов. 

Той обаче допълни къде на шега, че някой ден, като приключи с краткото си - "надява се" - пребиваване в политиката, ще напише книга за българското правосъдие и ще я подари на Цацаров. "Ще е интересно четиво", обяви министърът на правосъдието.

На въпрос, че преди време в студиото гостува Ясен Тодоров от ВСС, който заяви, че хората в съдебната система работят под стрес и са тревожни от реформите, Иванов отговори:

 българската магистратура има доста хора, които трябва да са тревожни. В българската магистратура има корупция, хора които наистина не работят с адекватно качество, мотивация и натовареност, има драстични примери на неефективонст."

Той обаче призна и че често са манипулирани с неверни тъвредия като това, че иска да вади прокуратурата от съдебната власт. Даде пример за подобно нещо и истерията около това дали гласуването във ВСС ще е тайно или явно.

"Това не е въпрос на някакъв страхотен основен принцип на демокрацията, а на конкретен инструмент. Този инструмент в нормална ситуация наистина служи да пази автономията на вземане на решения. Но когато автономията е компорометирана, защото има други зависимости, той всъщност почва да пази зависимостите. От обществения контрол върху тях.

Членовете на ВСС и журналистите знаят в огромна част кой как е гласувал. Не знаят гражданите. Тайната на вота не може да се обяви за някаква светая светих, която не може да се пипа", допълни Иванов.

Според него нямало нищо драматично, скандално и катастрофално Съветът да гласува явно.

Иванов каза, че ще обиколи с председателя та ВКС Лозан Панов всички съдебни райони  и ще се срещне с магистратите.

"Законодателните промени ще бъдат на обсъждане най-малко месец и половина. Ние сме сложили на масата някакви предложения и не смятаме, че имаме последна дума", каза той.

Той отказа да коментира острите нападки на бившия премиер Георги Близнашки, който го нарича лаик, обвини го, че "приватизира съдебната реформа" и че "изнасилва конституцията".

"Аз от много години се занимавам с анализ и наблюдение на съдебната система. На тези постове – министър на правосъдието, които са много важни с ЕС и с други наши партньори, случайни хора трудно попадат", поясни министърът и подчерта, че това не зависи само от политическите сили в България, а и "в много широк международен контекст". 

"Ако проблемът е, че не е питан той – съжалявам. Но искам да уверя вашите зрители, че не става дума за един професор срещу един залутал се някакъв човек", каза Иванов.