Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Или българинът се връща на село, или партиите се подготвят да пазаруват избори.

И ако досега данните за масови преселения бяха частични и идваха от различни точки на България, то вече цялата картина е на показ. Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува за първи път пълните данни за новите адресни регистриции за всички населени места в България за последните пет години. Данните за 2015 г. са до месец април - това е последният месец, в който всеки, който иска да гласува за кмет наесен в определено населено място, трябва да се е регистрирал като жител там, заради 6-месечната уседналост в Изборния кодекс. 

И това са направили общо 131 054 души - с 37 756 души повече спрямо същия период на неизборната 2014-а.

Любопитните данни тук са тези за настоящия адрес, т.е. лицата, които са го сменили, могат да гласуват на друго място, не на това, на което са регистирани като постоянен адрес. Ако през 2014 г. за първите 4 месеца те са били 57 005 души, то през тази година са набъбнали почти двойно - до 94 788 души.

Данните потвърждават това, за което досега само подозирахме - че масово преселение е типично само за години, в които има местни избори. През 2011 г. гласувахме и за кметове, и за президент. Тогава регистрацията си са сменили 143 669 души. Това е чувствително повече в сравнение със следващите години, в които не е имало местни избори. Тенденцията отново тръгва нагоре тази година, когато... ще има кметски избори.

Грамад(н)а изненада

За големите градове е разбираемо да привличат нови жители, но това изглежда доста странно например в село Тошевци. Въпросното село се намира в община Грамада, Видинско и за четири месеца е станало привлекателно за над 250 души и те трайно са се заселили там. Иначе по данни на ГРАО населението на Тошевци се състои от няма и 200 души. А населението на самия град Грамада, от 1500 души е набъбнало на 1800.

Село Киреево във видинската община Макреш, също се радва на популярност и вече може да се похвали с около 150 нови жители, с. Бело Поле (Ружинци) - с около 120 души, с. Падина (Девня) - с 232 души, Брестак (Вълчи дол) - със 150 души и мн. др.

Сред най-добрите общини за живеене у нас явно е и варненската Аврен. Там масово преселение се наблюдава в селата Климентово, Бенковски, Близнаци, Дъбравино, Здравец, Приселци, Китка, Синдел и др.

Традиционно морските общини "привличат" жители.

В случая с нов електорат са се обогатили несебърските села Кошарица, Гюльовица, Приселци. Айтос си има нови жители в с. Пирне, Приморско - в Ново Паничарево и Ясна Поляна.

Сред процъфтяващите селца е и благоевградското с. Дъбрава. През януари като жители са се записали 58 души, през февруари - 16, през март 37, а през април 16. Село Бистрица също може да се похвали с нови жители - 121 на брой. 

В Гърмен също не страдат от липса на интерес. Там нови жители има в Дъбница (67), Марчево (30), курортното Огняново (23), Орше (45). В посока Кресна се натъкваме на Горна Брезница и Сливница със съответно 66 и 54 нови жители. 

Данните с регистрациите са публикувани на сайта за отворени данни на правителството. Файлът може да свалите тук. Ако откриете още интересни случаи, споделете ги като коментар отдолу. 

Ключови думи

Коментари

Развеселен

демокрация!

Шеки

Нови жители мангали - тежко им на тези села

К. Георгиев

Познайте за коя партия ще гласуват новодошлите...

тони

Ама и троловете се активизираха преди изборите. Навсякъде се навъдиха с малоумни коментари от сорта на "демокрация!".

s.djam

в случая при Развеселен е чувство за хумор, той не е трол, повярвайте ми

На някои места изглежда като акция по пролетно пресаждане на гербери.

"патил" съм - системата е овладяна

Дори градове с по над 50-60 х. жители се овладяват със 100-120 х.Евро. Колко е това - един джип. Я вижде колко джипове са плъзнали! А за разлика от колите които овехтяват веднага , кметската позиция се изплаща за 6 месеца и после... Системата е овладяна до съвършенство и партиите пердпочитат да купуват гласове вместо да обещщават/изпълняват ! По евтино е от водене кампания и по ефективно! Разпад...

Пепи

Елате да видите в община Любимец колко са новозаписалите се по селата. Можете ли от пръв път да познаете кой ги организира да се регистрират по настоящ адрес. За ориентация ще ви подсетя, че управлението е герберско. А по телевизията ревът че други правели измами. Да ги съжалиш горките.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.