Парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарната етика поиска оставката на своя член от ДПС Мустафа Карадайъ. Това обявиха днес след подробен доклад за дейността на комисията депутатът от ПФ Валентин Касабов и Методи Андреев от ГЕРБ.

Основната причина е порочна практика отпреди 12 години, когато Карадайъ е бил на административна длъжност и се е сдобил с държавен апартамент на много по-ниска цена от реалната.

"Като заместник-председател на Агенцията за следприватизационен контрол е купил имот 98 квадрата в София, като данъчната оценка на имота е 54 881 лева, а продажната цена е била 24 654 лева. 25% в реални пари, 75% от тези 24 хиляди да са в компенсаторни записи. Тогава цената им е била между 18 и 30 стотинки. Тоест този апартамент е купен за близо 11 хиляди лева. Ще искаме пълна справка преди този период и след това колко депутати са се възползвали от такива екстри, при какви условия са купили апартаментите си", заяви Андреев.

Друга причина била невъзможността на Карадайъ да говори разбираемо български език, каза пък Касабов:

"Лицето много трудно владее говорим български език, не му се разбира, стенографките се затрудняват. Ще говорят с Цачева да молят за преводач, когато се изказва от трибуната."

Комисията представи пред журналисти доклад за дейността си, с обещанието това да е първият от многото следващи.  От общо 83 сигнала и жалби, 28 са относно лица, заемащи публични длъжности. Върху голяма част от тях е образувана преписка, която се изпраща на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), прокуратурата, или Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) - а някои и на трите.

Изпъква сигналът спещу председателя на комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев за две кредитни карти с лимити 60 000 евро и 40 000 лева. КПУКИ са прекратили производството по сигнала, защото няма данни за конфликт на интереси, още се очаква отговор от БНБ.

Срещу директора на РЗОК-Монтана обаче, срещу когото има сигнал за източване на касата със 70 000 лв, 5200 лв и други НЗОК е предложила образуване на дисциплинарно производство, прекратяване на договора, и възстановяване на неоснователно получените суми в размер на 72 740 лв, както и санкции от 45 800 лв до 114 500 лв.

По няколко сигнала срещу депутати обаче Комисията не може да се изкаже, тъй като няма правомощия върху поведението и няма право да санкционира народни представители.

Много са и сигналите за злоупотреби по Закона за обществените поръчки, повечето са изпратени на прокуратурата и АДФИ.

Комисията даде и списък с лицата, заемащи публични длъжности, закъснели с имуществената си декларация. Сред тях са Ивайло Калфин, Валери Жаблянов, Кънчо Филипов, Магдалена Ташева, и други.