Продължава борбата с големия петролен разлив от рафинерия "Лукойл" край Бургас. Замърсяването е локализирано.

Над 30 тона се изляха в сряда в р. Чакърлийска, която се влива в езерото Вая.  

Има завишение на вредните вещества във въздуха на мястото на инцидента, но не и в населените места наоколо, съобщи тази сутрин по бТВ кметът на Бургас Димитър Николов.  

Екипите работиха цяла вечер, шест цистерни работиха на мястото на замърсяването, като всяка една направи между 10 и 15 курса и в момента продължават. Очаквахме към ранните часове на тази сутрин да е източено цялото количество, но за съжаление, лошата прогноза е, че днес цял ден ще вали, а дъждът усложнява обстановката, защото температурата пада и скоростта на изпарение на бензина се намалява значително, обясни Николов.

По думите му в защитената местност не е констатирано наличие на замърсявания.

Все още от „Лукойл” не могат да подадат прогнозното количество бензин, което е изтекло.

Според Николов със сигурност горивото е повече от 30 тона.  

„Има съмнения, че има нерегламентиран достъп до тръбата с цел кражба на бензин, но това ще уточнят разследващите органи”, посочи бургаският кмет.

По случая са сезирани всички държавни институции.

Спукана тръба на провода, чрез който се транспортира бензин. Това беше посочено пък вчера като причина за разлива по пътя Долно Езерово – Братово. 

По думите на директора на регионалния инспекторат по околна среда тепърва ще се изчисляват конкретните стойности на щетите. Опасност за населението няма.

Според нея няма опасност и разливът да стигне до питейната вода. Предстои екоминистърът Ивелина Василева и кметът на Бургас да направят пълна инспекция на засегнатата територия.

Тепърва ще се изчислява и площта, засегната от разлива, след което ще се изчисли и санкцията, която ще бъде наложена в зависимост от размера на щетата. Манолова прогнозира, че тя ще е много сериозна, и увери, че ще бъде приложена цялата строгост на закона.

От МОСВ вече съобщиха, че "Лукойл" ще бъде глобен с цялата строгост на закона, защото разливът е в защитена територия.