След като Лабораторията за управление на риска към Нов български университет на бившия премиер Иван Костов призна, че е допуснала "техническа грешка" при изчисленията, в които твърдеше, че "Лукойл Нефтохим" укрива приходи и печалби, помпайки цената на горивата, висшето училище официално се извини на петролната компания.

От ВУЗ-а уточняват, че лабораторията е научно-практическо и изследователско звено, което има академична свобода и самостоятелност на своите действия. От НБУ посочват изрично, че не осъществяват какъвто и да е контрол над Иванкостовия мозъчен тръст и че изследванията и публикациите му са предназначени за ползване единствено от лицата, които са се абонирали за тях.

"Заедно с това ние поднасяме нашите извинения, ако с тиражираните в медиите публикации и коментари, са се създали предпоставки за уронване на престижа и доброто име на нефтената компания "Лукойл", пише в писмото на НБУ до рафинерията.

Извинението е адресирано до шефа на "Лукойл България" Валентин Златев и е подписано от председателя на настоятелството на Нов български университет проф. Антони Славински. Любопитното е, че той бе министър на транспорта и съобщенията именно в правителството на Иван Костов. 

Във вчерашното становище на Лабораторията за управление на риска по скандала се казваше:

"Приемаме, че сме допуснали техническа грешка в своя 107 доклад, като не сме отчели по-ниската плътност на суровия петрол сорт Урал. С това отпада ключово основание на нашия анализ."

Въпреки това от изследователското звено обясниха, че с доклада си не смятат, че са набедили рафинерията и затова не считат за нужно да ѝ се извинят.

"Научната (и гражданската) свобода е да се търси, да се намира и да се греши. Нечии съмнения не могат да причинят щети нито в науката, нито в демократично гражданско общество", се казваше в становището.

От пресслужбата на "Лукойл" заявиха за Клуб Z, че на бившият премиер е даден срок до края на месеца да се извини. След това от руската компания щели да решат дали признанието на грешката е достатъчно да се избегне съдебно дело за клевета срещу лабораторията.