Само за ден - в понеделник, гърците изтеглиха от банките 600 милиона евро. Така сумата излязла от финансовите институции от началото на годината набъбна до 26 милиарда евро.

Хората се опасяват, че преговорите между Атина и Брюксел могат да се провалят и панически изтеглят парите си. По-голямата част от тях те прехвърлят в стабилни европейски банки, други просто ги складират под дюшеците.

Твърди се, че Европейският съюз вече е разработил спешен план за спасяването на Гърция от фалит, ако страната до края на тази седмица не постигне споразумение за своя дълг, пише германският в. "Зюддойче цайтунг". Мерките ще затегнат най-вече тегленето на пари от банките. Предлага се те да бъдат затворени за една или две седмици. Както и да бъде ограничено до възможен минимум тегленето от банкоматите.

Ще има засилен контрол и на транзакциите. Подобен план бе приложен в Кипър по време на ликвидната криза в страната преди около 2 години.

Въпреки всичко повечето анализатори смятат, че компромис между Гърция и кредиторите ще бъде намерен в 12 часа без пет минути на 30 юни и страната ще избегне фалит и излизане от еврозоната.