Заявките на висши предствители на ГЕРБ, че няма да подкрепят изцяло здравната реформа на Петър Москов, започнаха да се реализират.

Депутатите от ГЕРБ се разграничиха от една от идеите на Москов за промени в Закона за здравното осигуряване, а именно за мнозинство на представителите на държавата в Надзорния съвет на НЗОК. В момента съветът има 9 членове, а представителите на държавата са 4. В промените бе записано, че членовете на касата стават 11, а представителите на държавата - 6. Предложението обаче не бе прието, като част от депутатите от ГЕРБ не го подкрепиха.

"Увеличаването на съвета с още двама членове от страна на държавата се нарича национализация. Това е в ущърб на първоначалната идея НЗОК да е обществена. Да не забравяме, че в бюджета над 2 млрд. от постъпленията са от работодатели, а само 980 млн. са вноските, които идват от държавата. Тази промяна ще наруши баланса и държавата ще може да управлява и приоритетите, и политиките”.

Това заяви депутатът Тунчер Кърджалиев (ДПС). Георги Търновалийски (БСП) пък коментира, че се нарушава равновесието между представителите в този орган. 

Здравният министър отвърна, че БСП стои зад това в надзора на касата да има редовен представител на фармацевтичната индустрия.

"Това е нещо, което от моя гледна точка е недопустимо”, заяви д-р Москов.

След гласуването Димитър Байрактаров (Патриотичен фронт) се възмути, че част от ГЕРБ са гласували заедно с опозицията.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев не видя проблем в неприемането на предложението на Москов и не го възприе като бламиране. Той припомни, че това решение е взето още миналата седмица на заседанието на здравната комисия. Кънев обясни, че всички партии, освен Реформаторският блок и Патриотичният фронт са били против това предложение.

"Това, че имаме разлики с ГЕРБ за мен не е новина", коментира Кънев.

Дебатите продължават и в момента.