25 години се опитват да ни убедят, че трябва да се срамуваме. Ние сме горди с хилядите болници и училища, които нашата партия построи, с това, че построихме хиляди километри пътища, които не се разпадат, а думата бедност беше само в учебниците.

Това беше част от прочувственото слово на Лено Петканин, лидер на Младежкото обединение на БСП в София по повод 159-годишнината от рождението на Димитър Благоев-Дядото.

Водени от лидера си Михали Миков, социалистите не случайно избраха гр. Банкя, за да раздадат повече от 50 нови членски книжки на младежи.

Миков заяви, че  няма друга партия в България, която да може да погледне назад към своята история, да погледне към своите приятели и партньори в света и която да има силата да води страната ни напред. Той добави, че БСП може и го прави заради непреходната идея, с която Димитър Благоев се захваща още в Санкт Петербург.

„Идея, която го движи през целия му път, преминал през различни градове на страната ни, осеняващ Бузлуджа и разнасящ червеното знаме и онези малки алени стръкчета мак из цяла България”, каза още лидерът на социалистите.

Миков добави, че само БСП може да каже на всички хора в България, които днес са обезсърчени и не вярват в никого и нищо - „Есть такая партия”.

Той бе категоричен, че БСП е партията, която може да води, да се съпротивлява, партия, която може да организира себе си и хората в защита на техните интереси. Лидерът на левицата добави, че без да изпълнят, това социалистите няма да бъдат достойни за името на Благоев, Димитров и онези хиляди, загинали в антифашистката съпротива, водени от  червеното знаме и светлите идеи на човечеството за свобода и справедливост.

„Днес, когато отбелязваме 159 години от рождението на Дядото ние трябва да си зададем въпросите, достойни ли сме, силни ли сме да тръгнем отново напред, организирани и дисциплинирани ли сме да поведем хората”, каза още Миков. Той добави още, че тези, които дават сила на БСП, чрез историята на партията не са минало, те са бъдеще.

„Бъдеще са за хиляди млади хора, които след години не само ще идват тук, но и в Ковачевци, на Бузлуджа, по партизанските пътеки и ще могат да налагат една по-справедливи свободна политика в България”, завърши председателят на БСП.