Парламентът ще обсъжда днес на второ четене промени в закона за потребителските кредити, с които се въвеждат някои облекчения за клиентите.

Те предвиждат предсрочното погасяване на жилищни и ипотечни кредити да става без наказателна лихва след първата една година. Ако клиентът все пак прецени, че иска и може да погаси задължението си до първата една година, то всеРешавт пак ще дължи наказателна лихва. Но не повече от 1% от сумата на предсрочно погасения кредит.

С промените отпадат и някои от таксите и комисионните, събирани от клиентите, като тази за разглеждането на молбите за получаване на кредит и за управлението на този кредит. Счита се, че това са дейности, които влизат в работата на банката.

Освен това кредиторът не може да събира повече от веднъж такса или комисионна за едно и също действие. Въвежда се и изискване вида, размера и действието, за което се събират таксите и комисионните да се описват ясно и точно в договора за кредит.

Предвижда се и възможност хората, които взимат кредит, да имат право да избират дали да отговарят за него с цялото си имущество или само до размера на обезпечението. При по-лекия на пръв поглед вариант за потребителя обаче лихвата ще е по-висока. 

Записана е и промяна на определението за "референтен лихвен процент", като част от определението за "променлив лихвен процент по кредита". В момента банката сама може да променя по всяко време методологията, по която се определя референтният лихвен процент.

Промените не могат да влязат в сила със задна дата. Те ще обхванат само бъдещите кредитополучатели.