Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Парламентът ще обсъжда днес на второ четене промени в закона за потребителските кредити, с които се въвеждат някои облекчения за клиентите.

Те предвиждат предсрочното погасяване на жилищни и ипотечни кредити да става без наказателна лихва след първата една година. Ако клиентът все пак прецени, че иска и може да погаси задължението си до първата една година, то всеРешавт пак ще дължи наказателна лихва. Но не повече от 1% от сумата на предсрочно погасения кредит.

С промените отпадат и някои от таксите и комисионните, събирани от клиентите, като тази за разглеждането на молбите за получаване на кредит и за управлението на този кредит. Счита се, че това са дейности, които влизат в работата на банката.

Освен това кредиторът не може да събира повече от веднъж такса или комисионна за едно и също действие. Въвежда се и изискване вида, размера и действието, за което се събират таксите и комисионните да се описват ясно и точно в договора за кредит.

Предвижда се и възможност хората, които взимат кредит, да имат право да избират дали да отговарят за него с цялото си имущество или само до размера на обезпечението. При по-лекия на пръв поглед вариант за потребителя обаче лихвата ще е по-висока. 

Записана е и промяна на определението за "референтен лихвен процент", като част от определението за "променлив лихвен процент по кредита". В момента банката сама може да променя по всяко време методологията, по която се определя референтният лихвен процент.

Промените не могат да влязат в сила със задна дата. Те ще обхванат само бъдещите кредитополучатели.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.