Общото събрание на ООН прие резолюция, с която обяви референдумът за присъединяване на украинската автономна област Крим към Русия за нелегитимен. 

 

Териториалната цялост на Украйна бе потвърдена със 100 гласа "за". 11 държави гласуваха "против", а 58 - "въздържал се". 

 

България гласува в подкрепа на резолюцията. Такава бе и заявката, която управляващите дадоха след свиканото извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност към президента в понеделник. 

 

Не може да не направи впечатление кои държави гласуваха против резолюцията на ООН. Това са Армения, Беларус, Боливия, Венецуела, Куба, Северна Корея, Мавритания, Никарагуа, Русия, Сирия и Судан.

 

Посланикът на Русия в ООН Виталий Чуркин каза, че фактът, че повече от половината членове на Общото събрание не са подкрепили резолюцията е "много окуражаващ".

 

Резолюцията няма силата на задължаващ документ, обясняват експерти, предаде Нова тв. Въпреки това Украйна се надява, че тя би предотвратила последващо навлизане на руски войски на украинска територия. 

 

До приемането на резолюцията се стигна след настояване на Киев. Преди няколко дни Украйна внесе проекторезолюцията в Общото събрание на ООН.