Близо 40 дка църковни ниви до морето във Варненско са били заменени по старата схема "кон за кокошка" за пустееща земя с далеч по-ниска стойност и навътре в сушата, съобщи Нова тв.

По случая, след сигнал на телевизията, е започнала проверка на Варненската митрополия. 

Преди години благодетели решили да дарят на църквата "Света Параскева" в град Бяла, който е в непосредствена близост до местността Карадере. Хората дали в полза на храма своите земи край морето.

Компанията "Бяла Бийч Тур", известна днес като "ББТ Проджектс" и зад която стоят собствениците на холдинг "Титан", предлагат замяна на имота до морето със земя в село на около 20 километра навътре в сушата, разказва още Нова ТВ.

"Някой просто е подсказал, че има църковни ниви, които навремето хората са отделяли от залъка хляб, за да ги даряват на църквата. И в края на краищата спечели тази фирма, която има сега тези декари", обясни пред телевизията д-р Христо Димов, бивш председател на Общинския съвет в Бяла.

Апетитният имот край морето се намира съвсем близо до местността Карадере. Попада в регулацията на града, обяснява и главният архитект на Бяла арх. Кристиян Саралиев.