Въпреки че преговорите между ръководството на МВР и полицейските синдикати по реформата в системата бяха обявени за безплодни, оказва се, че двете страни все пак имат съгласие по един въпрос - полагането на извънреден труд.

Това стана ясно тази сутрин при задочен "разговор" между зам.-министър Филип Гунев и представители на синдикатите. Гунев бе гост в студиото на сутрешния блок, а синдикалистите - включвани директно от "арената" на протестите - градинката "Св. Седмочисленици" до сградата на МВР.

Както Клуб Z писа, в петък се проведоха преговори с участието на вицепремиера и министър Румяна Бъчварова. След приключването им тя обави, че разговорът е бил безплоден, а самият протест предрешен. 

"Струва ми се, че основанията за този протест имат по-друг характер - по-скоро да се покаже сила срещу новото ръководство. Този, който го организира и застава зад този протест, не знам кой е...", посочи МВР министърът.

Оказа се обаче, че има съгласие по въпроса за извънредния труд. "Искаме служителят да може да откаже полагане на извънреден труд, когато това е в разрез със закона. А при нас такъв труд в разрез със закона се полага", посочиха представителите на синдикатите.

В студиото Гунев се съгласи. Каза, че има съгласие да се обмисли нов вътрешен ред и служителите да могат да отказват извънреден труд с изключение на случаите, когато има извънредни ситуации.

По отношение на подозрението на Бъчварова, че някой стои зад протестите, синдикалистите я предизвикаха:

"Разполагат с ресурса на най-голямото силово министерсъво и ако от вчера до днес не са установили кой стои зад нашите протести, трябва да саморазпуснат МВР".

Гунев се опита да внесе яснота, посочвайки, че ръководството сметнало протеста за предрешен, защото са били поставени въпроси, поставяни и в миналото. 

"Нямаше значение какво ние ще кажем. Не беше ясно изразено какви конкретни искания ще спрат протеста. Нямаше такава форма на диалог. Поставиха искания, които се поставят периодично като прекратяване на специализираната полицейска операция по границите например. Ние обяснихме, че строим ограда по границата, че се работи по поетапно връщане на служителите. Миналата година командировахме над 1000 полицаи, сега са около 600", посочи зам.-министърът.

"Нашите искания са формулирани изключително ясно и конкретно. Гратисен период за въвеждане на минималната възраст за пенсиониране. Въпросът с извънредния труд", отвърнаха задочно събралите се на "Св. Седмочисленици".

"Решили сме да действаме безкомпромисно", заканиха се от там.

А обратно в студиото Гунев припомни:

"В много европейски страни пенсионната възраст за полицая е 60 години. Тук имаме 40 дни отпуск, 20 заплати при пенсиониране, безплатно хранене, почивни станции - това е огромен социален пакет, традиция у нас".