Русофил №1 Николай Малинов в един ден се раздели с нещо старо и основа нещо ново. Бившият депутат на БСП обяви, че напуска Столетницата и това на фона на старта на новия проект, в който участва -  "Руски дневник".

Нов медиен проект стартира на българския пазар. Интернет сайтът "Руски дневник" е част от проекта Russia Beyond the Headlines (RBHT), който си партнира с медии от 26 страни, разпространява се на 16 езика и има аудитория от 26,8 милиона души. Между партньорите на проекта са световни медии като The New York Times, The Washington Post, The Daily Telegraph, Le Figaro, La Repubblica, Süddeutsche Zeitung, Le "Russia Beyond the Headlines" е част от водещия руски вестник "Российская газета".

Така се похвалиха днес от сайта при официалното обявяване на старта му (макар и да е онлайн от два месеца). "Руски дневник" е на българския медиен пазар благодарение на лицензионен договор, сключен между съпругата на Малинов Даниела Малинова. Тя е официален представител на RBTH за България.

"Руски дневник" няма за цел да се превръща в нечие медийно оръжие. Мисията на екипа ни в България е да се фокусираме върху обективността, да дадем трибуна на всяка гледна точка в Русия и в България, да дадем възможност за нормален диалог", коментира Малинова.

На този фон агенция "Крос" разпространи писмо на председателя на Движение "Русофили" и бивш издател на в. "Дума", с което той заявява, че напуска БСП. Причината - разминаване в позициите и защото Левицата се "държи като враг на Русия".

Ето и пълния текст на "уведомлението" за напускане:

До Параскева Гергова

Председател на РС „Илинден" - 
София на БСП 
Копие до:
Михаил Миков 
Председател на НС на БСП

Заявление
От Николай Симеонов Малинов, член на 17 ОПО към РС „Илинден" - София 
Скъпа др. Гергова,
С това заявление напускам БСП. Решението взех трудно, след внимателно и продължително обмисляне. Не е лесно да напусна партия, с която са свързани 27 години от живота ми. Връзката беше и мирогледна и емоционална. Давал съм всичко, което е било по силите ми, за развитието, утвърждаването, а в някои години и за оцеляването, на БСП. Вероятно съм получил и не малко от партията - главно съвместната работа с прекрасни и чисти хора, отдадени на своя идеал. 
В продължение на години моите ценности са в конфликт с поведението на ръководствата на БСП. Въпреки това не съм отказвал ръководни постове с надеждата, че мога да допринеса за промяна на това поведение. След събитията в Украйна този конфликт стана болезнен и непреодолим. Предпочитам да остана верен на своите ценности, отколкото да продължа да бъда член на БСП. 
Мога да изброя редица факти от поведението на ръководствата на БСП, които трупаха тухла по тухла стената на отчуждение между мен и моята партия. През последното десетилетие, когато е на власт, БСП управлява по начин, който е абсолютно неприемлив за мен. Въвеждане на плосък данък, отказ от необлагаем минимум, разсекретяване на досиетата на разузнавачи, празни лозунги за реиндустриализация на страната.
С колебливото си и често противоречиво отношение към проекти като „Белене" и „Южен поток" БСП загърби българския интерес и обслужи чужди геополитически стратегии. 
Поведението на ръководствата на БСП по отношение на днешния геополитически конфликт между ЕС и САЩ от една страна и Русия от друга, е жалко от гледна точка на моите разбирания. Недопустимо е БСП да признава и да си сътрудничи с власт, която дойде с преврат в Украйна и в която неофашистките изблици са очебийни. Недопустимо е БСП да си затваря очите пред геноцида спрямо част от украинския народ. Недопустимо е БСП да се държи като враг на Русия. Недопустимо е БСП да е маша в ръцете на американските имперски интереси. Как да си обясним факта, че български министър на външните работи и член на ИБ на НС на БСП пръв от европейските министри отиде в Киев и стисна ръката на тогавашния и.д. президент на Украйна Турчинов и така легитимира преврата? Как да си обясним факта, че БСП така и не намери сили да приеме специална позиция за шокиращото зверство на 2 май 2014 г., когато в Профсъюзния дом на Одеса бяха живи изгорени десетки хора? Как да си обясним факта, че БСП по никакъв начин не реагира, когато чужди и наши политици обявиха България за фронтова държава?
Изброявам факти, които показват, че между ръководството на БСП и членовете на партията зее пропаст, за която вече нямам никаква надежда, че може да бъде преодоляна.
Когато сме в опозиция, ръководствата на БСП започват фактически да се разграничават от управленското си поведение. Започват да „ухажват" своите избиратели с позиции, които времето е показало, че са им чужди. Това лицемерие ми идва в повече.

Др. Гергова,
Напускайки БСП, това, за което най-много съжалявам е, че политически няма да бъда заедно с хора, които уважавам, ценя и обичам. Повечето от тях биха се съгласили с всичко, което казвам за ръководствата на БСП и тяхното несоциалистическо, небългарско и лицемерно поведение. Те вероятно обаче ще останат в БСП, защото за тях Партията, нейната история и нейната естествена идеология, са едно, а поведението на ръководствата - друго. Въпреки, че това „друго" продължава десетилетия и няма никакви изгледи да се промени. 
Напускам БСП без скандал, защото уважавам историята на БСП, уважавам и чувствата на своите досегашни съпартийци.
Надявам се, че моето напускане на БСП няма да промени личните ни, приятелски и сърдечни отношения.

12.06.2015 г. С уважение: Николай Малинов