Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене поправки в в Закона за БНБ, които позволяват на  новоизбрания управител на централната банка да встъпи в длъжност с нов мандат. Тоест ако той или подуправител на БНБ прекратят предсрочно мандата си, то наследниците им да започнат с нов пълен мандат, а не само да довършват предишния.

По закон мандатът на шефа на БНБ е седемгодишен като на Иван Искров така или иначе му изтича наесен.

"Смятам, че е съвсем реалистично е на 10 юли да имаме избор за управител на БНБ",  заяви председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова.

Тя припомни, че вчера парламентът прие процедура за избора.

„Чисто технологично процедурата включва седем дни, в които трябва да се направят предложенията. След това текат нови седем дни, в които на сайта Народното събрание тези кандидатури ще бъдат на разположение на цялата общественост”, обясни Стоянова.

Тя посочи, че не може да каже с какво кандидатурата на Димитър Радев е по-добра от останалите известни до момента за поста, тъй като не се е запознала подробно. 

„За разлика от г-н Радев, който „развеждах” по парламентарните групи с цел те да се запознаят с него, неговата биография и визията му за това как смята да работи, ако бъде избран за управител на БНБ, за останалите кандидати нямам никаква информация. Не само аз, никой от народните представители, освен може би от парламентарните групи, които биха ги издигнали”, поясни Стоянова.

Тя уточни, че след 14 дни считано от вчера предвиждат да направят изслушване в комисията по бюджет и финанси на номинираните кандидати.

„Една седмица след обсъждането бихме могли да направим избор в зала. 10 юли е съвсем реалистичен срок”, добави Стоянова.