Темата за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" отново е актуална и е обсъждана по време на срещата на министъра на енергетиката Теменужка Петкова със специалния представител на Държавния департамент по енергийните въпроси Амос Хохстейн, съобщиха от министерството.

"Относно реализацията на проекта за нова мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" Министерството на енергетиката неведнъж е изразявало своята позиция. Във връзка с изграждането на 7-и блок на атомната централа вчера бе обсъдена възможността Катар да се включи като стратегически инвеститор в проекта. По време на срещата на министър Теменужка Петкова със специалния пратеник и координатор по международните енергийни въпроси в Държавния департамент на САЩ Амос Хохстейн не е обсъждана стойността на проекта за нова мощност", се казва в съобщението на МЕ.

БГНЕС тази сутрин съобщи, позовавайки се на източник от преговорния процес с американския представител, че на срещата е уточнена сумата от 5,3 милиарда долара за строителството на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". 

След съобщението на министерството на енергетиката информационната агенция препотвърди информацията си. БГНЕС се свързала повторно с източника си, който уточнил, че сумата е съвсем точна и че "от тук нататък остава да се търси финансиране от международните пазари на възможно най-ниска лихва на необходимата сума".

Идеята за изграждане на седми блок в АЕЦ-а се роди в края на 2013 г. след посещението на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ. Беше взето решение България да построи един реактор по технологията АР-1000 на площадката в Козлодуй. 

През декември същата година имаше ексклузивни преговори, последвали предпроектно проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", проведено след търг. "Уестингхаус" трябваше да предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него.