СИМОНА РУСЕВА

Точно преди година Ислямска държава (ИД) започна кървавия си поход в Сирия и Ирак, но заплахата е и извън границите на двете съседки. В началото се смяташе, че терористичната организация се е пръкнала от нищото. Мнозина се питаха как толкова бързо ислямистите превзеха Фалуджа, Мосул и редица райони в Северен Ирак, населени предимно с йезиди.

С идеологията и бруталността си ИД напомня за Средновековието. Не случайно престъпната организация гледа на себе си като на единствената наследничка на пророка Мохамед. Тя остава сляпа за факта, че близо два милиарда мюсюлмани по света изповядват смирено религията си и в болшинството си тези хора клеймят насилието.

ИД има и предшественик. След започването на безумната война в Ирак през 2003 г. от САЩ при президентсвото на Джордж Буш младши в страната бе създаден клон на “Ал Каида”. Това обаче е минало. Членовете на тази престъпна организация с годините се преоринтираха. Така се роди проектът за създаване на собствена държава – халифат, която да обхване териториите на Ирак и Сирия, впоследствие да стигне до Рим, че и до световен халифат. Че това няма да стане, е ясно като бял ден. Трагичното е онова, което от година се случва в Ирак и Сирия.

Обобщавайки събитията, “Шпигел” стига до пет прозрения, направени на базата на свои проучвания и от разговори с бивши джихадисти, загърбили ИД.

1. Ислямска държава е по-близо до талибаните, отколкото до “Ал Каида”

Докато основната цел на “Ал Каида” са зловещи атентати, главорезите от ИД не само парадират с  убийства, но завладяват все по-големи територии, което е типично за талибаните. За постигане на целите си ИД се нуждае от местни съюзници, които подкупва в буквалния смисъл на думата. Сред останалото население ИД налага жестоките си правила с насилие. Някои се примиряват, вярвайки на обещанията за “стабилност след победата”.

2. Джихадистите имат по-голям PR-апарат, отколкото някои правителства

Ислямистите строго контролират какви текстове и снимки и видеоматериали трябва да се разпространят. От една страна те целят да всяват ужас, за да сплашват противника. От друга - да привличат привърженици. За пропагандните си цели ИД е назначила на щат с щедри възнаграждения опитни медийни експерти и оператори. Ангажирани са и хиляди “доброволци” по света. Изследване е доказало, че в Туитър има 46 000 акаунта, чрез които се разпространяват посланията на терористите.

3. ИД има за какво да е благодарна както на САЩ, така и на сваления от тях иракски диктатор Саддам Хюсеин

Предшественикът на ИД – иракският клон на “Ал Каида”, се сформира след американската инвазия в Ирак. Много от сегашните “кадри” на ИД са се запознали в лагери за престъпници и военнопленници, създадени от САЩ в Ирак. Много от тарторите на ИД пък са бивши служители на тайните служби или от върхушката в армията на Саддам Хюсеин. От него те са усвоили бруталност, потисничество и изграждане на тоталитарни структури.

4. Халифатът разполага с голям финансов ресурс, но в момента изпитва и проблеми

Заради въздушните удари на САЩ и съюзниците намаляха приходите на терористите от трафика на нефт. Сегашните приходи на ИД идват предимно от плячкосване на учреждения, банки и казарми в завладените градове, както и от рекетиране на предприемачи, магазинери и селяни.

5. Силата на терористите е в слабостта на противниците й

След години на горещ конфликт и гражданска война в Ирак и Сирия на практика в тези държави няма годна армия, която решително и ефективно да се противопостави на ислямистите. Те пък умело се възползват от този вакуум и от конфликтите. Докато те не бъдат решени, ще е много трудно Ислямска държава да бъде сразена.