Европейският парламент днес прие незаконодателна резолюция, в която призовава Европейския съюз критично да преоцени отношенията си с Русия. Българската група беше разделена, защото БСП гласува против.

Документът посочва, че отношенията между ЕС и Русия са дълбоко увредени от откритото нарушаване на демократичните принципи, основните ценности и международното право от страна на Москва.

Пленарната зала в Страсбург прие резолюцията с 494 на 135 гласа и 69 въздържали се.

Резултатът от гласуването в българската група е 9 „за“ (ГЕРБ , ДПС, ДСБ), 3 против ( БСП) , 1 „въздържал се“ (Ангел Джамбазки – ВМРО) и  4 отсъстващи (Николай Бареков – „България  без цензура“, Мария Габриел – ГЕРБ, Искра Михайлова - ДПС и Сергей Станишев – БСП).

Джамбазки гласува различно от политическата група, към която принадлежи в Европарламента – Европейските консерватори и реформисти. Тя преобладаващо подкрепи резолюцията.

Тя призовава ЕС да се противопостави с „мека сила“ на агресивната и разделяща политика на Русия.

„Мека сила“ е еврожаргон, който обозначава основните средства за натиск, с които ЕС разполага – търговски и политически – за разлика от НАТО, която е отбранителен съюз и може да използва военна сила.

“С агресията си срещу Украйна и с анексирането на Крим, руското ръководство постави отношенията ни на кръстопът“, заяви докладчикът по темата Габриелиус Ландсбергис (Европейска народна партия, Латвия) “Убеден съм, че руският народ както и всички ние искаме мир, не война. Промяна в Русия може и ще дойде отвътре“.

Контрапропаганда 

Парламентът поиска от Европейската комисия незабавно да отдели средства за проекти, с които Европа да се противопостави на руската пропаганда и дезинформация вътре в ЕС и в чужбина и да предвиди „по-амбициозна финансова помощ“ за руското гражданско общество, особено за защитниците на човешките права.

Резолюцията подчертава, че Русия финансово подпомага радикални и екстремистки партии в ЕС, като по този начин открито се конфронтира с демократичната общност и реда основан на върховенството на закона. Сред получателите на финансиране от Русия е една от най-големите еврофобски формации в ЕС – френския Национален фронт.

Затова евродепутатите искат Комисията и държавите-членки да създадат координиран механизъм, с който да наблюдават финансовата, политическата или техническата помощ, предоставяна от Русия на политически партии и други организации в  ЕС и да оценят въздействието ѝ върху общественото мнение.

Резолюцията също осъжда като „контрапродуктивен и вреден“ черния списък от 89 европейски представители, на които Русия наложи забрана да влизат на територията ѝ.

БСП – бунтовници в ПЕС, заедно с Льо Пен и Фараж

Групата на Социалистите и демократите (С и Д) заедно с Европейската народна партия (ЕНП), зелените, либералите и консерваторите формираха мнозинството за резолюцията.

Тримата от БСП, които гласуваха против нея – Илиана Йотова, Момчил Неков и Георги Пирински – бяха в малцинството бунтовници (18 от общо 190) в С и Д групата заедно с петима свои колеги от Италия, четирима от Гърция, по двама от Полша и Германия и по един от Малта, Словакия, Чехия, Латвия и Кипър.

Българските социалисти с вота си се присъединиха към крайната десница, крайната левица, британските и италианските евроскептици от "Европа на свободата и на пряката демокрация" на Найджъл Фараж , които гласувахапреобладаващо против, с единични случаи на въздържали се.