Електронното гласуване  ще сложи край на изборните измами, а няма да създаде нови, заяви днес президентът Росен Плевнелиев.

„Вярвам, че много по-висока е степента на сигурност при електронното гласуване отколкото при всяко друго, Естония е доказателство за това“, каза президентът пред журналисти в Брюксел.

Днес той представлява България на двудневна среща на върха на ЕС и страните от Латинска Америка и Карибския басейн, която започна в Брюксел.

Държавата дължи на българите в чужбина да имат възможност да гласуват и да видят, че „тя е на тяхна страна“, каза президентът.

„Те имат нужда да ползват своето конституционно право – и то във всяка точка на света“, каза Плевнелиев. „Ако за нас (това) е бъдеще, за Естония е минало. Те го въведоха през 2005 година. Някой да е чул да е имало проблеми в Естония?“

„Вярвам, че съвременните технологии предоставят пълна сигурност и гаранция за независимостта на вота“, каза президентът. „Не поставям под съмнение възможностите на съвременните технологии да гарантират честността в много по-голяма степен при електронното гласуване отколкото при гласуването с бюлетини“.

Държавният глава припомни примерите за нарушения в изборните комисии, купуването на гласове и манипулирането на вота в българските избори досега.

По предмета на срещата Плевнелиев каза, че България не може да бъде доволна от търговията си с 33-те държави от Латинска Америка и Карибите, която е 230 милиона долара годишно. Той изрази надежда, че очакваните споразумения за свободна търговия между ЕС и латиноамериканския търговски блок Меркосур ще създадат по-големи възможности и за българския износ.