Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер днес отказа да разговаря с гръцкия приемиер Алексис Ципрас по време на двудневна среща на върха на ЕС с държавите от Латинска Америка и Карибите, посочвайки, че последните гръцки предложения не могат да доведат до споразумение с кредиторите.

„Единственият ангажимент на председателя Юнкер за днес е срещата с Общността на страните от Латинска Америка и Карибите“, каза говорителят му Маргаритис Схинас.

Той поясни, че последните предложения, които гръцкото правителство представи вчера сутринта, „не отразяват“ последния разговор на Юнкер с Ципрас миналата сряда, нито последващ разговор между гръцкия премиер и комисаря по икономическите и паричните въпроси Пиер Московиси.

Очаква се по време на днешната среща на върха Ципрас да разговаря с германската канцлерка Ангела Меркел и с френския президент Франсоа Оланд. Схинас даде да се разбере, че програмата на Юнкер засега не предвижда и той да се присъедини към тримата.

„Комисията смята, че топката сега очевидно е в полето на гръцкото правителство, което трябва да последва договореното на срещата с председателя Юнкер през нощта на миналата сряда“, каза Схинас.

„Нашият комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси информира представителите на гръцкото правителство вчера след обяд, че техните последни предложения не отразяват състоянието на обсъжданията между председателя Юнкер и министър-председателя Ципрас в сряда вечер, нито тези между комисаря Московиси и гръцките министри в понеделник след обяд“, каза говорителят.

Той припомни думите на заместник-председателя на Комисият Валдис Домбровскис вчера в Страсбург, че в идните дни би бил възможен напредък, ако Гърция приеме искането на кредиторите за първичния бюджетен излишък на правителството. Според запознати те настояват той да е 1% от БВП тази година и 2% догодина, Атина предлага 0,75% тази година и 1,75% догодина.

Домбровскис каза на пресконферепция в Европейския парламент снощи, че ако Гърция приеме това, може да се мисли за гъвкавост по другите спорни въпроси – за ставките на данъка върху добавената стойност и за пенсиите.

Крайнолявото правителство на Ципрас държи на по-нисък бюджетенизлишък, за да разполага с повече средства да изпълни изборните си обещания за по-социална политика.