Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българските производители продължават да влагат немлечни мазнини в кравето масло, без това да бъде отбелязвано на опаковката, показва ново проучване на Асоциация "Активни потребители".

"Имаме много сериозни опасения, че се злоупотребява с тези имитиращи продукти в детски градини, хотели, болници и ресторанти, където ние не можем да отидем и да вземем проба. Това е територия на Българската агенция по безопасност на храните, можи би и на общините. Да се раздвижат и да поработят върху поговорката "Проверката е най-висша форма на доверие", казва пред Клуб Z председателят на асоциацията Богомил Николов.

"Ние можем да се справим със ситуацията в магазините, но каква е гаранцията, че цялата тази продукция нама да се изнесе в олинклузива, където не виждаме етикети. Очевидна индикация за това е, че в единствената разфасовка от 10гр. (която се използва масово от хотелите) открихме немлечна мазнина", отбелязва Николов.

Това е второто поредно проучване на организацията, след като през септември м.г. нейните експерти установиха, че при 5 от 15 от най-популярните марки масла се влагат немлечни мазнини. При новото изследване примесите са установени в 4 от 10 продукта, което представлява над 1/3 от изпитаните масла. При една проба немлечното съдържание в "кравето" масло достига до изумителните 64%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 48%.

В рамките на изследването от "Активни потребители" са тествали следните търговски марки: "Бор-Чвор", "Немско краве масло" (Molkerel Ammerland), "Саяна краве масло", Краве масло "Вълчев", Краве масло СВА, Краве масло "Miltex", Millker butter, "Краве масло екстра" ("Профи Милк"), "Краве масло" ("Хранинвест"), "Домлян краве масло".

"Маслата в които се откриват примеси са произведени от три компании (виж графиката по-долу). При две от тях, "Хранинвест" и Miltex, същото нарушение беше засечено при предишното ни изследване през 2014 и е очевидно, че тези фирми не са се повлияли нито от обществените негативни настроения, нито от надзора на БАБХ. Влаганите заместители на млечната мазнина могат да бъдат растителни масла (напр. палмово масло), но могат да бъдат и хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др. Същите 4 продукта се характеризират и със завишено съдържание на вода, което не е декларирано на етикета. При три от марките съдържанието на вода не беше декларирано на етикета", казват от организацията.

При определени обстоятелства, вложените немлечни мазнини могат да са и опасни за здравето на хората. Имитращите мазнини и повечето вода са благодатна среда за развитие на патогенни микроорганизми. Впрочем всяка необявена съставка може да бъде опасна за здравето на хора чувствителни към нея, припомнят от "Активни потребители".

Според Асоциация "Активни потребители" лесно можем да разпознаем истинското краве масло от имитиращия го продукт по два основни белега.

1. Цвят - истинското масло е с отличителен жълтеникав оттенък, докато имитиращите продукти най-често са по-бледи на цвят.

2. Консистенция - изваденото от хладилник краве масло е твърдо и се размазва трудно на филия. Имитиращото е по-меко, дори и при ниски температури.

Ключови думи

Коментари

ИМПЕРИАЛИСТ

Хубавото МАНДРАДЖИЙСКО масло е бяло.

Евстатий

Не знам какво имаш предвид под "мандраджийско", ама баба ми навремето гледаше крави и биеше масло. Та без да съм запознат с модерните "мандраджийски технологии", но имайки предвид, че кравите се хранеха само със сено и на паша, без боклуци и "добавки", и крайният резултат - маслото, беше жълто та жълто.

Милена

Фирмите от Варна Милтекс КК ( Miltex ) и Хранинвест утрепаха рибата. Миналото изследване на маслата пак си пакетираха растителни масла и пишеха КРАВЕ МАСЛО. Кучето си лае кервана си върви. От тези масла се дават на малки деца и познайте какво става. По детските градини масово се готви с масла от тези фирми а трябва да е Краве масло. Интересно ми е отговора от БАБХ или пак ще има покриване на това изследване. А това масло Краве масло екстра (Профи Милк) което се продава в Кауфланд с тези 64% немлечни мазнини са много нагли , както производителя така и Кауфланд

gogo

Сега да вземете да проверите и пчелния мед например... ти да видиш чудо!

Не краве, ... българско е...!Сидерович, ... со керез?

Вяра

Произведено в България! А вярвай на българските производители де...

Нямам думи! То да беше само маслото... Почти нищо в магазините ни не отговаря на стандарта и не става за ползване от хора!

булгаристан

Всичко произведено и направено в Булгаристан е съмнително! За това пазарувам от вериги като Лидъл , които внасят гарантирани качествени стоки!

анонимен

В маслото "Президент" има свинска мас

Мая Стоева

Така съм побесняла с едно масло, което купих оня ден от една фирма, че довечера като се прибера и видя името на фирмата, ще грабна маслото и ще го занеса в магазина от който го купих и ще кажа на продавачката да предаде на собственика и технолога, че ако още веднъж попадна на такова масло, ще накарам един от двамата - собственика или технолога да го изяде! То бива вече безочие, ама толко не бива! Въпросната фирма има хубаво прясно мляко - от с. Равно поле - и затова купувам сирене и масло оттам - имат магазин на бул. Стамболийски - до НОИ.

ала-бала

Баба ми биеше масло от мляко преди 25 години. То беше бяло като сняг - това по повод т.1 под статията. А относно твърдостта на ниска температура - изобщо не се размазваше.

Купувам си прясно мляко от производител,квася половината,събирам каймака от прясното и киселото във фризера ,и когато стане 1 кофичка си бия масло с миксера .

Юнг

Мъжът ми работи в лаборатория за анализи във Варна и от него знам, че всички продукти на Бор-Чвор отговарят на стандарта и досега не са имали отклонения. Така че само това Купуваме да е сигурно!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.