Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На фона на рекордните спестявания на населението лихвите по влоговете в банките също достигнаха рекордно ниски нива от 2000 г. насам, показват огласените вчера данни на БНБ.


Според тях през февруари средните годишни лихви по новосключените срочните левови депозити на домакинствата са 3,66%, като за последната година са се понижили с 0,89 процентни пункта. В сравнение с януари стойността на показателя е паднала с 0,23 пункта. За последната година лихвите по влоговете в евро са се понижили с 0,68 процентни пункта до 3,36 на сто.

 

Понижението на лихвите е нормално, защото банките продължават да трупат депозити на фона на бавния ръст на кредитирането. През февруари влоговете на населението достигнаха до рекордните 38,461 млрд. лв., а заедно с тези на фирмите стойността им възлезе на 57,546 млрд. лева. Ръстът на депозитите на годишна база значително превишава този на кредитирането - 8,7% срещу едва 0,7% увеличение на заемите.


Намаляват и лихвите по някои кредити. Например през сключените през февруари ипотечни заеми в левове годишната лихва е била 6,84% при 7,05% година по-рано и 6,97% през януари. 

За сметка на това се увеличават лихвите по потребителските заеми, като за левовите те са 12,01 на сто при 11,49% година по-рано. Но заедно с таксите за обслужване годишният процент на разходите по потребителските кредити е 13,32% при 13,51% през февруари 2013 г.

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.