В сектор „Сигурност“ има проблем! Проблемът е повсеместен - от редовия служител без мотивация и шанс за развитие, ако не е нечий човек, до върховете на системата, които всяка власт прочиства, за да назначи удобни за себе си кадри.

Това пишат от полицейския синдикат СФСМВР в отворено писмо до гражданите, депутатите, Министерския съвет и колегите си от сектор "Сигурност.

"Поводите за съмнение и недоверие в МВР нарастват, и то с основание. Дори ние като служители вече се съмняваме, защото се чувстваме безсилни и не знаем как може да се преборим и да реформираме МВР.

Искаме да спрем да говорим за заплати, социални придобивки и възраст за пенсиониране. Искаме да говорим за това как да направим МВР ефективно работеща институция, която гарантира вашата сигурност и сигурността на вашите семейства.

Искаме, но не можем!

Защото пенсионната реформа трябва да бъде понесена от служителите на нереформирани министерства и агенции. Ведомства, които не са в състояние да я приложат. Защото проблемите в МВР вместо да се решават, се натрупват.  Защото социалният диалог продължава да е формален и безрезултатен."

По-нататък авторите припомнят, че от 12 юни започват протестни действия заедно със Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) и се обръщат към колегите си от сектора:

"Обръщаме се към всички вас - в МВР, Министерство на правосъдието, Министерство на отбраната и Българската армия, ДАНС, ДАТО – независимо от това дали членувате в синдикални организации и дали изобщо имате това право. Подкрепете този протест! Независимо от начина – като дойдете с нас по софийските на улици, като излезете пред местоработата си, като изпълнявате задълженията си с протестни ленти. 

Защото не бива повече да бъдем третирани като крепостни селяни в държавата.

Защото е важно да служим на народа, а не да слугуваме на политиците. 

Защото не можем да защитаваме честта на нацията, ако не опазим собствената си чест и честта на униформата."

На депутатите те напомнят, че искат 3 г. гратисен период за повишаването на пенсионната възраст, предложено от министър Ивайло Калфин, и питат дали те ще разрушат пенсионната система.

В частта от писмото, адресирана до министрите, пишат:

"МВР затъва все по-дълбоко с операцията по границата с Република Турция – и финансово, и като физически възможности на служителите. В този ѝ вид операцията трябва да бъде прекратена в най-близко време. 

Генерираният в Министерството извънреден труд продължава в отделни случаи да превишава разрешения от закона (надхвърлящ двойно утвърдения лимит за други сектори).

В МВР се извършват опити за структурни промени не само без консултации, но дори и без знанието на синдикалните организации на служителите. Заповедите за тези промени се разпространяват почти апокрифно. 

Социалният диалог се води в стил „събрахме се, за да ви кажем какво решихме“. 

"Алтернативата е абсолютна демотивация на служителите и срив на системата", се казва още в писмото.