Британският актьор Роуън Аткинсън продаде ливавия си суперавтомобил McLaren F1 за исканите от него 8 млн. паунда (21,2 млн. лв.), съобщи CNBC. Автомобилът, който той купил през 1997 г., пострада сериозно при две катастрофи с комедианта, известен от сериите за Мистър Бийн, но беше възстановен напълно, като ремонтът му "погълна" 910 000 паунда (2,4 млн. лева).

Аткинсън обяви пред в. "Мирър" още в края на януари, че продава колата си. Сделката мина през аукционната къща Taylor & Crawley. Според експерти,актьорът купил автомобила за 640 000 паунда, като в резултат от сделката реализира печалба от над 7 млн. лири.

Редкостта на модела и притежаването му от знаменитост значително допринасят за високата цена, казва автоекспертът от Euromonitor International Нийл Кинг. Цената на класическите суперавтомобили скочи през последните години, защото някои ги смятат за инвестиция, по-сигурна и от златото, добавя той.

От цялата серия McLaren F1 са произведени само 106 бройки, като тази на Аткинсън е една от само 64-те, които са от специално създадения за каране по обществените пътища вариант F1s. Автомобилът е с 6,1-литров 12-цилиндров двигател на БМВ  с мощност от 627 к.с. и прави от нула до сто километра в час за 3,2 секунди. Официалният разход е около 19 литра бензин на 100 километра.