Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Икономическата политика на Маргарет Тачър (б.р. тя почина през 2013 г.) е провалила Великобритания и е оставила страната с дългосрочни структурни недостатъци, които съществуват и до днес, твърди изследване на Кеймбриджския университет, цитирано от Блумбърг.

Според авторите му Кен Коутс и Греъм Гъджин, либерализацията е имала много малък положителен ефект, като икономическият ръст се е забавил след 1979 г. Като причина за това те сочат разхлабените финансови правила и ръстът на дълговете на домакинствата, който се е оказал неустойчив.

Тачър, която беше премиер на Великобритания от 1979 г. до 1990 г., приложи пазарни реформи, които доведоха до намаляване на минната дейност и производството и положиха пътя за възхода на доминираната от услугите британска икономика. Днес това се оказва сериозен проблем за премиера Дейвид Камерън, който се опитва да обърне базираното на потребителско търсене възстановяване на икономиката в устойчиво развитие, което ще доведе до повишаване на жизнените стандарти за цалото население.

Според Коутс и Гъджин, въпреки, че се смята, че политиките на Тачър - ниски данъци, свободно движение на капитала и работната сила, приватизация, ограничаване на профсъюзите и намаляване на регулацията са смятани за най-добрия модел, това не е вярно.

Макар да не дават "рецепта", те препоръчват икономически режим, койно цели намаляване на социалния ефект от тези реформи, като дава за пример икономиките в Скандинавските държави. Изследването им обръща внимание и на неравенството, както и глобалния дебат за увеличаването на разликата в благосъстоянието.

Според анализа им след 1979 г. средният годишен ръст на икономиката на Острова до 2007 г. е бил 2,2% и е намалявал с 0,7 процента всяка година след това. За равнение, трите десетилетия преди 1979 г. ръстът е бил 2,6%.

Екстремната деиндустриализация на Великобритания остави страната с постоянно нисък ръст на производителността, казват икономистите.

 

Ключови думи

Коментари

K. Georgiev

Никъде не се споменава обаче, че преди Тачър цялата държавна индустрия е в криза работи на загуба.

Неофит

Така наречените учени в "разговорните", демек идеологически, области като икономика, са платени наемници, които могат да лапацолят както отпред назад, така и отзад напред. Каквото им е поръчано, ще го "докажат" не в две, а в 22 насоки - само плащай. Икономисти, политолози и прочая паплач - това не са ти математици или инженери, при тях 2 х 2 прави каквото каже платецът. Освен това "Оксбридж" (т.е. Оксфорд и Кеймбридж) са левичарско гнездо още от 30-те години на 20 век. Повечето знаменити съветски шпиони са рекрутирани от там. Така че тази боклучава статия струва колкото и боклучавото "изследване", на което е посветена.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.