Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"В много голяма степен."

Така руският посланик у нас Юрий Исаков отговори на въпрос в интервю пред БНТ дали проектите за АЕЦ "Белене" и "Южен поток" са станали жертва на санкциите срещу страната му и на глобалните взаимоотношения.

За първи път от много време насам Исаков даде интервю пред българска медия.

"Не ми харесва думата "провален". Искам да напомня, че "Южен поток" бе спрян в резултат на политическото ембарго на ЕС. И в резултат служебният премиер Георги Близнашки и правителството му прекратиха проекта в България. Кой го е спрял, по чия вина - сериозно трябва да си помислим", каза дипломатът.

Той направи дружеска забележка на водещия Димитър Цонев, че не познава статистиката колко русофили и русофоби има у нас. Самият Исаков бил много доволен, че русофилите са над половината от населението ни и че сред тях има хора от различни политически сили, не само от левите.

Дипломатът спомена посещението на делегация на партия "Атака" начело с Волен Сидеров на анексирания полуостров Крим като част от връзките, които нашите страни продължават да поддържат.

Главна причина за очаквания спад на руските туристи по българското Черноморие това лято е рязкото падане на рублата, заяви Исаков. Повечето руснаци, идващи да почиват у нас, са хора със средни доходи. Сега пътуването щяло да им излезе твърде скъпо. Спадът обаче нямало да бъде чак 50 на сто. А България щяла да остане сред основните дестинации за руснаците - както за почивки, така и за купуване на имоти.

"Санкциите на ЕС също не съдействат за увеличаване на потока от руски туристи", продължи витиевато посланикът.

Но той така и не отговори на въпроса дали властите в Русия са издсали забрана за почивка в България. Такава забрана има, но тя засега се отнася само за служителите и сътрудниците на провоохранителните органи.

Няма връзка между конфликта в Украйна и думите на руския президент Владимир Путин, че разпадането на СССР е най-голямата геополитическа катастрофа.

"Когато говорим за геополитическа катастрофа, трябва да разбираме контекста. След разпада на СССР веднага избухнаха локални конфликти, които причиниха смъртта на десетки хиляди хора. Бяха нарушени икономическите, социалните, енергийните връзки, които свързваха страните и народите, живели в СССР. В много случаи този водораздел минаваше през семейства и семейни кланове. Пряка връзка с Украйна изобщо не виждам. Тя е независима, суверенна държава. Да й дава Господ да се развива добре", коментира Юрий Исаков.

Той сравни самообявилите се и непризнати засега дори от Русия Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР) на територията на Украйна с канадската провинция Квебек. И припомни, че ръководствата им изразили готовност те та останат част от УКрайна. Но трябвало да се преговаря с централната власт в Киев.

Колкото до анексираните Крим и Севастопол - те са суверенна и неделима част от Руската федерация, категоричен бе руският дипломат.

Русия не се страхува от разширяването на НАТО, но изпитва закономерна загриженост. нямало как да е иначе, когато към границите й постоянно се доближава зоната на отговорност на пакта.

"Да погледнем картата къде са чуждестранните военни бази на нашите партньори и къде са нашите. И така ще разберете по-добре кой има агресивни намерения и кой - чисто мирни", коментира Исаков. Той имаше предвид западните партньори на страната си.

А западните медии също водели хибридна война срещу Русия.

"Те поддържат фобии, защото НАТО трябва да се чувства заплашена. Иначе тази организация не може да съществува."

Ключови думи

Коментари

Радо

Този явно от един месец не е изтрезнял- голямо празнуване на 9 май ще да е било.

Петър

Били загинали десетки хиляди след разпада на СССР. А по време на съществуването му десетки милиони.

Charley

Тоя или е пиян или ни мисли за безкрайно тъпи, Русия имала мирни намерения. Ха!

кирил

Тези руснаци само простотии говорят.....

Григор Д.

Исаков - класа! Сравнете го с плямпалото Рийс :)))

Stinger

Исаков, кажете има ли в света дори една демократична страна, чиито посланици да носят униформа? С петлици?!

разум

Каква е разликата между ФАЩ и СССР? Първия го има, втория го няма. Заради първия са убити милиони граждани на други държави. Втория, убива милиони свой граждани. Та сега въпроса с мнооого повишена трудност: кой се страхува от Русия и защо? Питайте Бин Ладен, Саддам, Хуго Чавес, Патрик Лумумба, Кадафи и всички онези загинали в полет 17МН.

ИСФАКОФФФФ

"Но той така и не отговори на въпроса дали властите в Русия са издали забрана за почивка в България. Такава забрана има, но тя засега се отнася само за служителите и сътрудниците на провоохранителните органи." Добре започвате и се движите в правилната посока! Тази година забранявате на служителите да ходят в България. Догодина забранете на всичи руски граждани да пътувт в чужбина изобщо. И ето, че комунизмът, по който толкова въздишате се е върнал. Ще могат да пътуват само една шепа висши функционери, ама пък те са в забранителния списък на всички нормални и бели държави, в които си заслужава да пътува човек. Всички останали руснаци ще станат крепосни на путин, а той щедро и справедливо ще им раздава купони за хляб, кибрит и сол. По медиите ще се тиражират само новини за прекрасния живот в Русия и за деградацията и предсмъртната агония на западната цивилизация. Ще се издигат паметници и бюстове на путин, шойгу, жириновски, рогозин и др. полубогове. След две години Медведеев ще бъде екзекутиран публично, понеже крои планове да предаде родината. След него ще пратите в Гулаг или направо ще ликвидирате 200-300 хиляди интелектуалци и хора на изкуството. За притежание на валута ще се ходи за по 20 години в Сибир, а за виц, който се споменава путин - разстрел.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.