“Газпром“ спира газа през Украйна през 2019 г., предаде РИА Новости. Компанията е непреклонна в намерението си да не продължава действието на изтичащия тогава договор за транзит на газ с Киев. Това заяви зам.-председателят на управителния съвет Александър Медведев.

„При никакви обстоятелства няма да има нито продължаване, нито сключване на нов договор. В тази връзка най-лесният начин да се гарантират доставките на газ в Турция е „Турски поток“, каза той. Медведев обаче заяви, че все още не може да се говори откъде ще минава новият маршрут след Турция, тъй като не са водени преговори с никого по въпроса.

От „Газпром“ са съгласували всички търговски условия с турските си партньори, сред които газовата компания БОТАШ.

В началото на май директорът на „Газпром“ Алексей Милер съобщи, че двете компании са постигнали предварително споразумение за предоставяне на отстъпка за руския газ, като в най-близко време тя ще бъде оформена документално. Милер не уточни размера на отстъпката. 

Ориентировъчната стойност на първия участък от "Турски поток" ще възлезе на 3,3 милиарда евро, каза Медведев. Тя е изчислена на базата на оценките за "Южен поток", който предполагаше строителство на тръбопровод до България. По-рано се твърдеше, "Южен поток" се оценява на 13,2 милиарда евро.

„Газпром“ не вижда рискове пред строителството на първия участък от "Турски поток", каза още Медведев.