Заплахата от застрояване на едно от последните диви кътчета по морето - местността Карадере край Бяла, провокира законодателни инициатива. Става въпрос за допълнение към единствения до момента законопроект на депутата от ДПС Делян Пеевски - този за ограничаването на присъствието на офшорните компании в българската икономика.

Припомняме, че зад проекта за мащабно строителство на Карадере стои "Мадара Юръп", собственост на "Рейнбоу Малта Холдингс Лимитид", регистрирана на Британските Вирджински острови. 

В сутрешния блок на Нова тв депутатът от БСП Георги Кадиев ландира идеята си за допълнение в приетия в края на миналата година закон. Сега в него се предвижда действителните собственици - физическите лица, които стоят зад офшорни компании, опериращи у нас, да бъдат осветлявани, т.е. вписвани в Търговския регистър.

Изброени са и 19 области, в които ако компаниите работят у нас, трябва да се впишат в регистъра. Сред тях са енергийни, радио, тв оператори, оператори на хазартни игри, собственици на социологически агенции и др. Няма такова вменено задължение за кандидатите за инвестититори клас "А" и клас "Б".

Именно това допълнение смята да предложи Кадиев. Инвеститор клас "А" бе даден на "Мадара Юръп".

Според Кадиев реалните си собственици трябва да обявяват и публичните компании, които се търгуват на фондовата борса, защото сред тях също имало много офшорки.

Соцдепутатът още не бил написал текстовете на изменението, имал нужда още от няколко дни, за да ги избистри.