Американският Конгрес започна да разглежда сериозно идеята на милиардера Джордж Сорос САЩ да разпродава петрол от своя резерв за да накаже Русия, съобщи Блумбърг.

 

"След като Щатите и европейските държави търсят начин за санкциониране на Русия заради анексирането на Крим, едно пускане на пазара на 500 000 барела (б.ред., 1 барел е 159 л) дневно от стратегическия петрол може да смъкне цената на черното злато с $ 12", казва консултантът Филип Верлегър, който е работил в администрацията на президентите Джералд Форд (1974-1977 г.) и Джими Картър (1977-1981 г.). "Понижената цена на петрола ще доведе до загуби от $ 40 млрд. за Русия заради спада на цените на енергийната суровина, което е около 2% от нейната икономика", смята той.


Въпреки че американският министър на енергетиката Ърнест Мониз отхвърли идеята, в четвъртък тя бе разгледана на изслушване в Конгреса само седмица, след като Сорос я лансира на конференция в Берлин.


"Най-сериозната санкция срещу Путин заради поемането на контрола над Крим е в ръцете на САЩ, защото Америка може да продава петрол от държавните си резерви и да свали цените", каза милиардерът на 20 март.

 

"Америка може и трябва да бъде енергийна суперсила", заяви сенаторът Мери Ландрю, председател на Комитета по енергийни и природни ресурси по време на изслушването в сряда. "Последното, което Путин и неговите приятелчета искат, е конкуренция от САЩ в енергийната надпревара", кава демократката от Луизиана.


Продаването на петрол от резерва е по-добрата възможност отколкото износа на природен газ, който изисква създаването на нова инфраструктура.


"Имаме предостатъчно петрол, нямаме нужда от него и можем да го продадем още днес за да окажем икономически натиск над Русия", смята Верлегър.

 

САЩ държат 669 млн. барела петрол във стратегическия петролен резерв, който е разположен в подземни солни мини в Тексас и Луизиана. Резервът е създаден през 1975 г. по време на петролната криза. Последната голяма продажба от него беше през 2011 г., когато бяха пуснати 30 млн. барела заради кризата в Либия.


По закон държавата трябва да има в резерва си петрол, достатъчен да покрие 90-дневното й потребление. Но количеството в момента е достатъчно за 200 дни.


От началото на годината цената на американския петрол е средно $ 98,47 за барел, докато в Лондон определящият европейските цени сорт Брент струва $ 107,87. Европа внася 30% от своя природен газ чрез газопровода през Украйна. Продажбите на петрол и природен газ осигуряват над 50% от държавните приходи на Русия.