Русия може да се опита да нахлуе не само в Източна Украйна, но и в Прибалтика.

Това се казва в доклад на американското разузнаване, цитиран от Си Ен Ен.

Американски и европейски служби за сигурност смятат, че Русия е разположила над 30 000 военни по границата с Източна Украйна. Този брой надхвърля значително 20-те хиляди военни по границата, за която съобщиха медии миналата седмица.

Източниците от службите за сигурност обаче отбелязват, че тези оценки са неточни. Според някои от тях военните са 35 000, а според други - 25 000.

Щатски и европейски правителствени експерти смятат, че има устойчиво и забележимо увеличение на числеността на руските сили по украинската граница, въпреки че някои части извършват ротация във и извън района. Според източниците от службите за сигурност руските сили по границата включват редовни сухопътни войски - пехота и бронирани машини, както и въздушна подкрепа. Разположени са също доброволчески групи или специални сили, съставени от руски бойци в униформи без обозначения, сходни с първите руски сили, навлезли в Крим.

Американското разузнаване е предупредило Белия дом, че съществува голяма вероятност от нахлуване на руски войски в континенталната част на Украйна. Става дума най-вече за Луганска, Донецка и Харковска област. Сенатори от Републиканската партия са изпратили на президента на САЩ Барак Обама писмо, в което изразяват крайна тревога от развоя на събитията.

Комисията по въоръжените сили на САЩ смята за обосновани опасенията, че Москва може да окупира Източна и Южна Украйна, да се придвижи към Приднестровието и да се опита да превземе територии на балтийските държави.

Не се съобщават обаче подробности за евентуално нападение на Прибалтика. Това са Литва, Латвия и Естония, разположени край северозападните граници на Русия. Трите страни бяха част от СССР, но през 1991 г. обявиха независимост. В момента и трите републики са членки на НАТО и ЕС.

Малко вероятно е Москва да ги нападне, защото това означава автоматично обявяване на война на САЩ и всички останали членки на Атлантическия съюз, коментират експерти.