Полк. Юлий Мамчур - командир на украинската военновъздушна база "Белбек" на полуостров Крим, бе освободен снощи от руски войници след петдневен плен.

Новината потвърди пред Клуб Z съпругата му Лариса.

"В момента той ни очаква на територията на Украйна, извън Крим. Натам се изнася целият полк. Мисля,че утре сутринта вече ще бъдем заедно", добави г-жа Мамчур.

Юлий Мамчур бе отвлечен от базата "Белбек" край Севастопол на 22 март,когато в нея нахлуха руски войници. Той отказа да изпълни искането им и да нареди на хората си да се разоръжат. Руснаците изведоха Мамчур извън базата и оттогава до днес от него нямаше следа.

"Мъжът ми е бил постоянно конвоиран от 7 души, въоръжени с автомати. Нощем той е бил държан в единична камера. Но не е имало лошо и унизително отношение към него", каза за Клуб Z съпругата му.

"Предлагали са му планини от злато. Обещавали са му най-високите възможни постове в армията, ако мине на страната на Русия. Той обаче така и не се е съгласил и затова много се гордея с него. Знаете ли, 90 на сто от военнослужешите от неговия полк са родени в Русия. Но след случилото се съвсем не са на страната на Русия и Путин", добави Лариса Мамчур.