Както се и предполагаше, от ГЕРБ побързаха да върнат услугата на ДПС, и внесоха предложение за промяна в състава на ЦИК. По-рано днес двете партии гласуваха заедно за кандидата на ГЕРБ за зам.-шеф на ЦИК. Със 104 гласа "за" беше избрана бившата конституционна съдийка и член на правния съвет към президента Маргарита Златарева. От БСП отвърнаха на удара като обявиха, че пишат жалба до Конституционния съд заради указа на Росен Плевнелиев, с който той даде спорното място в ЦИК на ГЕРБ.

Членовете на комисията от парламентарно представени партии да са 18. Към тях да се добавят представителите на извънпарламентарните сили, които имат места в европарламента. За изборите на 25 май това са „Синята коалиция” и НДСВ, уточняват от ГЕРБ.
 
Промените в текстовете, предлагани сега от партията на Бойко Борисов гласят:

"Комисията се състои от 18 членове, включително председател, заместник–председатели и секретар, които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, както и по един член, предложен от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени. При назначаването на членовете на Централната избирателна комисия, извън тези по ал. 7, се запазва съотношението между представените партии и коалиции. Представителите на една партия или коалиция не могат да имат мнозинство в комисията".

„Резултатът от изборите е възможно да даде право на други политически субекти да имат представител в ЦИК. Справедливо е, съставът на членовете на ЦИК да бъде определен от парламентарно представените партии, към който състав да се добавят членове на партии и коалиции с избрани евродепутати."

Съставът на ръководството от 4 членове не дава отговор на въпроса какво се случва, ако парламентарно представените партии са по-малко или повече на брой от представените в настоящия парламент. Броят на заместник-председателите не следва точно да бъде определен в Изборния кодекс, а да се определя от броя на парламентарно представените партии в съответното Народно събрание като остане в сила разпоредбата на чл. 46, ал. 7, че за членове на ръководството на ЦИК не могат да бъдат избрани лица, предложени от една и съща парламентарна група или от народни представители от една и съща ПГ.

Според ГЕРБ определената численост от 19 членове на комисията не позволява и да се спази съотношението между парламентарно представените партии в 42-рото Народно събрание. При изчисления спрямо пълния състав на комисията без двете места, гарантирани за НДСВ и „Синята коалиция”, се ощетява ДПС, тъй като независимо от преходния остатък получава общо двама членове, колкото има и "Атака", казват в мотивите си ГЕРБ. Те повтарят аргументите на ДПС по казуса.

Конфликтът може да бъде преодолян, само ако съставът на ЦИК за парламентарно представените партии е четно число. Справедливото разпределение, което отразява и паритета между партиите в 42-рото Народно събрание и е най-близо до „19“ е „18“: ГЕРБ – 7 членове, БСП – 6-има, ДПС – 3-ма, "Атака" – 2-ма, изчисляват от партията на Бойко Борисов.

Днешното действане в синхрон между ГЕРБ и ДПС беше предшествано от многозначително и демонстративно пиене на кафе в Кърджали от Борисов и Лютви Местан. В понеделник след консултации при президента и двамата заплашиха, че ще искат промени в Изборния кодекс. Днес изглежда са си разделили ролите – ДПС подкрепя зам.-шефа на ЦИК от ГЕРБ, бившите управляващи връщат услугата с искане за промени в Изборния кодекс, който Борисов определи като „провал на дупнишката юридическа школа и глупост на Мая Манолова”.

Охлаждането на отношенията между БСП и ДПС се четеше и в реплика на зам.-шефа на движението Йордан Цонев от сряда сутринта социалистите да спрат да се заиграват с „преяждането с власт” отстрана на коалиционния им партньор.